Sunday, October 7, 2012

Tekad Yang Bulat....

Alhamdulillah...
selesai sudah acara bbq dengan adik2...
rancangan dibuat secara tak sengaja...
mula2 disebabkan nak pegi tengok rumah di Dengkil...
saja-saja suggest buat bbq kat umah Abe...
dan bermalam di sana...

So...patutnya last week buat semua2 nie...
tapi sebab last week ada LADAP kat sekolah...
so di bawa ke hari ini...
lagi pun Nora isteri Juwe cuti hari sabtu...
minggu lepas dia keje siang....
 
susah jugak kerja ikut shif nie...
 tapi takpe lah...
yang penting sama2 kena bertolak ansur....

so...
tinggal lah huby kat rumah sorang-sorang...
sebelum tu ada la gaduh-gaduh manja...
hehe....

bila dah takde depan mata nie...
baru la tau nak cari bini dia rupanya...
haha...
kelakar pun ada...

betul la orang kata...
bila dah tak ada....
baru mula terasa rindu....

so...boleh diamalkan selalu...
tinggal-tinggal suami nie...

walau apa pun...
semoga apa yang ada kekal sampai ke syurga yang abadi...
 insyaAllah...

berkaitan dengan tajuk entry hari ini....
'TEKAD YANG BULAT'
hehe....

dah lama saya mengamalkan...
cara hidup yang tidak sihat..
makan banyak...
makan malam....

so...
selepas 2 hari bersama adik2 dan adik2 ipar...
tiba-tiba rasa nak berubah...

nak berubah ke arah lebih sihat...
Almadani ni seorang yg conscious pasal berat badan...
dia selalu la nasihatkan kak longnya mengenai diet nie...
tapi yelah...

alasan yang 'lame'  
STRESS!!!

tapi memang betul pun....
kalau stress rupa2nya...
hormon badan akan merembeskan hormon endorfin yang menyebabkan...
rasa nak makan selalu...
oh tidak.... 

jadi...
hari ini saya rasa gembira...
sebabnya mungkin persekitaran...
dan salah satu sebab utama

HUTANG KERETA DAN SETEL...
yahooo!!!


dah hilang satu stress besar....
stress yang lain pun ada...
tapi kurang sikit berbanding yang ini...
macam-macam dugaan atas dunia nie...

insyaallah...
semoga saya lebih sihat lepas ni...
badan lebih ringan...
lutut tak sakit lagi...
macam orang tua...
baju semua boleh muat balik...
hati gembira...
suami gembira...
anak-anak gembira...

SEKIAN....

Wednesday, September 26, 2012

Home Loan....Beli Rumah....

Rumah PertamaKu....
On the way....
setakat nie bank kata takde masalah...
walaupun belum approve loan lagi...
tapi...
kena la berangan sikit...

hehe...

Setakat ni...
saya just apply 2 loan sahaja...
kerana yang lain susahnya nak jumpa...
tak tahu la kenapa...
bukannya tak set appointment...
takpe lah...
harap-harap 2 bank nie yang terbaik....

saya mulanya berharap dapat loan
maybank....
sebabnya senang nak bayar...
diorang terus amik dari akaun...
gerenti tak tertunggak punya...

pastu kawan saya kata
dia baru je refinance...
dari maybank ke HSBC..
(ha...dua loan ni lah yang saya apply...)

sebabnya maybank charge interest dulu utk 5 thn...
pastu ada lock in period...
(macam terreer...hehe)
hmmm...
tah la...
saya masih google yang mana terbaik...
dah beberapa hari mencari2 nie....
yelah...
mungkin kadang2 tak baik untuk dia..
baik untuk saya...
hehe....

lagipun maybank offer sampai 34 tahun rasanya...
so, 
bulan2 just around 1600 jer...
buleh la....

kalau hsbc 1800 camtu...
tapi cepat sikit abes kalau bayar lebih tiap2 bulan...
tapi bila digoogle dia ada lock ini period pulak...
(walaupun tak tahu apakah itu....huhu)

hmmm...
saya akan teruskan mencari dan mencari......
insyaaalllah...
saya berdoa kepadaNya supaya ditunjukkan jalan...
dipermudahkan urusan dunia ini...
diberikan jalan yang terbaik dan termudah untuk diri ini....
amin...

Hari ini hilang satu tekanan dan pertanyaan..alhamdulillah.....

Tuesday, September 25, 2012

Zikir Pengubat Hati....

Setelah sekian lama tidak berblogging....
hari ni tetiba terasa nak update blog...
bukan apa...rasa seronok pulak bila baca blog orang lain...
sebenarnya bukannya rajin sangat update blog ni...
sekarang pun update sebab nak follow beberapa blog yang menarik...

kali ni mood lebih terarah pada jahitan...
sebabnya...
huhu...
tadi dok google pasal cara nak settel problem mesin jahit...
sekali terlayan pulak blog orang2 yg rajin menjahit nie...
ffuuuhhh...

semangat tetiba datang balik...
bukannya tak pandai...
tapi malas....

pagi tadi bermuzakarah (betul ke nie....)
bertanya dengan ustaz sikit....
pasal penyakit hati nie....
sebab sekarang ni rasa teramatlah serabut sangat....
fuhhhh.....

dia kata...masalah org zaman sekarang nie...
lebih mementingkan zahir....
yelah...
contohnya macam nak beli kereta ke...
rumah ker...
pakaian baru....

tapi bab batin ni takde pengisian...

dia kata mengikut hadis rasullullah...
cara terbaik untuk mengubati hati yang sakit nie...
ialah dengan berzikir....

zikit terbaik...

Subhanallah...
Alhamdulillah...
Allahuakhbar....

ya allah....
zikir yang pendek dan mudah ni sudah memadai untuk mengubati hati....
selepas itu jugak saya berzikir....
alhamdulillah...
dengan kuasa Allah...
terasa tenang sikit hati nie....

huhu...
rasa nak nangis je masa bersembang dengan ustaz...
tapi control....
huhu....

lepas tu ustaz pesan lagi...
nak jaga hati ni kena elakkan daripada berbuat maksiat
atau dosa2 kecil...
laju je mulut tanya...
kalau dosa dengan suami tue dosa kecik ke besar...
haha...

macam sesi tanyalah ustaz pulak tadi...

tapi yang penting...
pengisian hati itulah cara terbaik untuk 
mengubati hati yang parah atau kronik
mmg dah tahap emergency
mcm hati saya ni....

dia suruh saya baca kat internet...
imam ghazali katanya....
google pengisian hati...(tak ingat la pulak...)

insyaAllah akan penuhkan hati dengan zikir...

Semoga boleh istiqomah dalam berzikir...

Subhanallah..Alhamdulillah...Allahuakhbar....

 



Sunday, July 22, 2012

Bila buat kerja separuh hati....

Oh tidak!!!
sangat2 kecewa melihat hasil..
gambar hari sukan....
memang tak menggambarkan
'kifairaphotog' langsung...
huhu....

itulah pasal...
sebabnya buat kerja 
separuh / suku hati...

nak buat macam mana...nasi sudah menjadi bubur...
tapi tak pe...
belajar daripada kesilapan...

niat di hati nak upload gambar kat facebook 
terus tak jadi...
teruk2....
aperture...shutter...
fail....!!!

buat cuci2 mata....
upload la sikit gambar kat sini...








Saturday, July 21, 2012

hari pertama puasa.....

alhamdulillah...
hari pertama puasa jatuh pada
hari sabtu..
boleh la bergolek2 atas katil sekejap..
hehe..

petang nanti
dah janji dengan adik2
nk buka puasa bersama2...

jadinya hajat di hati
nk buat kek...
tiramisu or black forest...
harap2 menjadi kenyataan kejap lg...

semangat...
walau apa jua yg terjadi....
hidup mesti diteruskan...
tak salah untuk
duduk seketika setelah jatuh..
asalkan mampu untuk
bangkit kembali..

INSYAALLAH...
ALLAH YANG ESA...
SENTIASA ADA DI SISI HAMBANYA...
YANG BERSABAR...
DIALAH TEMPAT MENGADU...
TEMPAT BERGANTUNG...
YANG PALING UTAMA...

Wednesday, July 11, 2012

Erti MC bagi seorang ibu....

Hari ini MC...
mungkin sudah terlalu penat@stress dengan skolah...
berehat lah sehari hari ini...
tapi kenapa hari ini....
mungkin takdir telah menentukan....
ye...
kena percaya pada qada' dan qadarNya....

bila terpaksa mc....
otak pun mula memikirkan pasal sekolah...
banyak keje nak buat pasal perbarisanlah...
yelah...
ahad ni, 15 julai hari sukan sekolah...
persiapan baru 20%....
tapi otak cuba meminggirkan seketika perihal kerja....
ingin berehat sepenuhnya....
lega sedikit selepas melalui hari2 yang menyesakkan....

tugas-tugas yang menanti 
takkan habis...
sementara masa yang tersisa masih ada....
perlu digunakan sebaik2nya....

the end.....

Wednesday, May 23, 2012

Dia Tetamu Allah......

Alhamdulillah....
dapat juga sahabat saya...
Chot a.k.a Aisyah...
menjadi tetamu Nya...
saya tumpang gembira...
dan...
keinginan ke sana turut sama terasa...

kaabah

bila dia dah bagitau nak pergi umrah..
saya pun kirimlah...
beberapa doa...
semoga doa saya dimakbulkan olehNya...
semoga urusan dunia dipermudahkan...
semoga urusan akhirat dipermudahkan...
insyaAllah...

"Mula menyimpan..."


Friday, May 18, 2012

Wristlet....

Baru2 nie wristlet yang saya beli putus...
jenuh survey wristlet kat kedai dan di mana2...
tapi tak jumpa yang berkenan di hati...
yang cantik ada...
tapi harganya..
macam harga handbag saya...
huhu...

takpela dulu...

so...
masa ada...
try gugel...
how to make a wristlet...
skali jumpa yang berkenan di hati..
apalagi...
projek menjahit bermula...

dan setelah semalam membuatnya...
inilah hasilnya...


kifaira's wristlet

love it...

Kenapa Saya BerBlogging???

Saat saya mula berblogging....
ia lebih kepada luahan hati dan perasaan...
jiwa masih muda....
belum matang ( ye kot....hmm...)
dan belum mengerti lagi fungsi blog itu...

kemudian saya berhenti.....

selepas itu...
saya follow blog kawan saya ini yang ramai followernya...
dan...
ramai yang komen di blognya...

yup!!!
semangat kembali berbunga-bunga...
saya pun mulalah membuka blog baharu...

dengan nama

IBUJELITA...


Fuhh....
semangat berkobar2...
berangan blog menjadi tatapan ramai mcm blog kawan saya tue...
hehe....

tapi...
mungkin saya tak reti kot dalam dunia blogging ini...
so....setakat itu saja lah follower saya..7 orang...hehe...
termasuklah kawan saya ni yang rajin komen di sini...
hehe lagi....

lagipun saya bukannya rajin sesangat nak buka blog 
setiap hari....
kadang-kadang bila malas tu...
berhari2...
duduk berehat...
baca majalah...layan blog politik...
takde idea....
lagipun yelah....
sapa nak baca blog picisan ni...
menaip ni pun sambil memangku gegirl aira....
nak buat macam mana...
dia memang tak boleh tgk saya duduk kat lptp nie....

bila dah rajin dok depan laptop nie...
banyak la pulak idea nak menulis...
sebelum ni saya rasa...
tak elok la satu hari sampai banyak entry....
tapi sekarang saya fikir....
apa salahnya....


bila time idea datang tu bukannya tunggu esok atau lusa...

maka...
JUST DO IT....


tag line yang paling saya suka...
dan menjadi ikutan adik saya...ANGAH...

berbalik semula kepada tajuk...
(macam buat syarahan pun ada...)

saya rasa dengan berblog ni...
lebih kurang saya tulis diary....
contohnya hari ni saya cerita mengenai
sambutan hari guru..

tahun depan saya boleh baca lagi...
di mana2 sahaja saya boleh baca...

lebih kurang sebagai dokumentasi...

lepas2 ni nak update blog skali dengan gambar2 peristiwa....

merindui.....tak bermakna dirindui







Saturday, May 12, 2012

Hari Keluarga SKSS 2012....

Hari Keluarga SK Seri Selangor 2012

Hari nie selesai sudah hari keluarga SKSS....
alhamdulillah...
walaupun agak panas tadi...
semua memberikan kerjasama dengan baik....
start dari sarapan....
(yang ni kerjasama paling baik...hehe)
sampai la time makan tengahari...(yang ni pun sama....hehe)

kesimpulan yang saya buat...

JUST DO IT!!!

kalau AJK kelab guru tahun nie...
tak meneruskan apa yang dirancang...
sampai bila2 pun takkan berlakunya aktiviti hari ini...

seronokkah saya tadi???

hmmm.......

seronok....

tapi akan lebih seronok jika semua guru2 ada hari nie....

kalau buat tepi pantai lagi best....

tapi yelah....
kalau nak tunggu semua tue...
takkan jadi lah hari keluarga hari nie....

sedikit cerita disebalik hari keluarga SKSS....

guru-guru dibahagikan kepada 6 kumpulan

UNGU
 KUNING
HIJAU
MERAH
BIRU
OREN


ada 6 acara.....

1. isi air dalam botol
2. terompah gergasi
3. sambut dan baling belon air
4. sepak dan gol
5. baling tin dengan bola tenis
6. boling buah kelapa...

saya dalam kumpulan hijau...
walaupun kami hanya ada 6 orang sahaja...
tapi acara2 yang dipertandingkan tidaklah sesukar mana....
boleh la masuk ke enam-enam acara....

selepas dicampur2 markah....

kumpulan hijau mendapat....

tempat kedua.....

hadiahnya sama je semua orang dapat....
hamper yang telah di kongsi-kongsi beli....

kesimpulan lagi....

apa jua perancangan yang dibuat....
perlu ada kerjasama daripada semua pihak....
kerana kita kena ingat...
mereka semua seperti kita....
mengharapkan yang terbaik....
setelah berusaha....

kerana kita semua adalah sama....
seorang manusia.....
yang tidak jemu daripada  membuat kesilapan...
tetapi belajar daripadanya...
dan berusaha untuk menjadi lebih baik pada masa yang akan datang.....

Bersatu kita bersatu...dengan setia berganding bahu......
 







Thursday, May 10, 2012

Hadiah Hari Guru....16 Mei 2012....

Hari nie rasanya baru 10 Mei 2012...
tapi pagi2....
saya dikejutkan dengan jambangan bunga...
oleh anak murid saya....
Jambangan bunga hari guru 2012

terkejut.....
sampai sekarang saya masih kelu....
kenapa dapat bunga hari ini?????

mungkin juga dah lama tak dapat bunga nie...
paling last dapat masa konvokesyen...
tahun 2002...
dah 10 tahun berlalu....
mungkin rasa segan kot dah lama tak dapat bunga...
tahun ni dapat bunga...

selalu jugak berangan2 huby bagi bunga...
hehe...
tapi rasa macam tak praktikal kalau hadiah besday bagi bunga...
tapi...
jauh di sudut hati yang paling dalam...
memang teringin dapat bunga daripada huby...
itulah kali pertama dan terakhir dapat bunga daripada huby...
konvokesyen USM 2002....

tapi tak mengapa...
tu hal kecik je...

yang penting...
bunga ni (saya rasalah...)
adalah sempena hari guru yang bakal disambut setiap 16 Mei...
alhamdulillah....
 
seronokkan jadi cikgu...
memang ternanti2 tarikh nie...
nak tengok samada anak murid tu sayang ke tak kat kita...
bukan hadiah yang diinginkan (walaupun ye...hehe)
tapi ingatan mereka pada kita....

cara mereka ingat mungkin berbeza....
saya akan berasa cukup terharu kalau dapat hadiah
yang dibalut dengan comot....
tulisan yang comot....
maknanya....
mereka bersungguh buat sendiri untuk cikgu yang mereka sayangi...
biasanya..
kalau murid tu berkemampuan....
(alhamdulillah..rezeki masing-masing...)
hadiah akan kemas dibalut...
kad pun dibeli...ataupun diprint...
tak kisah jugak...
maknanya mereka bersungguh-sungguh mintak mak ayah belikan hadiah...


bagi yang agak susah...
kesian jugak kalau mereka berusaha nak bagi hadiah kat cikgu yang mereka sayang...
ye....sebagai tanda ingatan.....

apa-apa pun...
saya gembira menjadi seorang guru...
kerana adanya hari ini....iaitu
HARI GURU.....

hanya guru sahaja yang diraikan...
bukan setakat oleh murid...
tapi oleh ibu bapa mereka juga...
(tolong beli hadiah....hehe...)

Terima Kasih Semua....Saya Sayang Kamu..........XOXO......


Ketentuan Illahi tak siapa yang tahu....




Tuesday, May 8, 2012

Rumah oh Rumah!!!!

Sejak kebelakangan ini....
tiba-tiba mood untuk mencari rumah mencanak-canak naik....
so....
memang terpaku depan lappy ini...
mencari...google...mudah.com..iproperty...aboos...
macam-macam website rumah diterokai...

lawatan ke tapak rumah yang pertama...
maklumat diperolehi daripada mudah.com..
khamis minggu lepas....
rumah ni di kawasan jalan kebun shah alam...
bila nak masuk tu terasa jauh la pulak...
tapi takpe...
cari pengalaman proses membeli rumah dulu macam mana....

sampai-sampai sahaja dekat showhouse...
first impression..
kecik...
sampai bertekak jugak la dengan huby...
sampai merajuk dia...
sebab saya menyatakan yang negatif...
hehe...

hmmm...
masukla ke dalam rumah nie...
memang tersangat la kecik...
harga rm330K...
mahal tue...
untuk rumah semiD satu tingkat...

oleh kerana x-engineer melawat tapak...
jenuh la agent tu nak menjawab...
sorry la ye....
banyak songeh la pulak...

so..keputusannya
REJECT!!
huby kata tak cantik langsung...
gitu pulak....

jadi saya teruskan usaha mencari rumah ...
then
semalam...
hari Isnin...
saya sekali lagi melawat ke tapak...
kali ni tapak rumah ni dah nak siap...
berbeza dengan yang sebelumnya...
setelah dirisik...
rupa2nya rumah yang sebelum tue dah terbengkalai 2 tahun...
patutlah besi slab dah berkarat...
agak2 la nak tipu....

jadi...
melawat la ke dalam rumah itu...
tanpa huby...
tengah2  escavator berjalan saya dengan anak2 meredah site...
rindu pulak keje kat site....hehe...

penilaian pertama...
ok...
rumah agak besar...
tapi parkingnya sempit...
takpe...
cari dan terus mencari...
semangat berkobar2 untuk duduk rumah baru tahun depan...
semoga impian kan jadi kenyataan...
semoga rezeki dimurahkan olehNya....
semoga dipermudahkan segala urusan.....
semoga terus tabah menghadapi rintangan untuk kesenangan dunia dan di akhirat.....

Yang bulat takkan datang bergolek...Yang pipih takkan datang melayang....

Sunday, April 15, 2012

Zip YKK.....

Ada sekali saya tegur adik lelaki saya...
'Abe'...
saya kata...'eh, sweater adidas pun guna zip YKK'
dan dia balas balik...
'jge main long...zip YKK ni famous satu dunia...'

wah....
tak sangka saya...
adik lelaki saya lebih tau mengenai 'zip'
takpe lah...
ilmu tu luas...
tak terhad...
walaupun saya yang selalu menjahit dan selalu guna zip...
dan dia hanya pandai guna zip....
tapi dia lebih tahu mengenai zip lebih daripada saya...

semua org yang menjahit tak kira la pakaian ke...kraf ke...
mesti akan guna zip...
ok...
saya nak share gambar zip yang saya beli 2 minggu lepas...
jeng..jeng...jeng....

Zip YKK 8".. 



banyakkan?

2 dozen tu...
beli banyak sebab buat stok...
senang...
nanti nak jahit baju...
just guna stok yg dah ada...

sebenarnya ada lagi 10 pasang kain kot
yang belum jadi baju...
beli ada la 4 tahun lepas...hehe...
masa tu ada tapi...
faham2 saja kalau dah tak berjahit tue...

sekarang nie...
rasanya nak gile menjahit balik...
seronok tengok blog2 jahitan nie...

nak order frence curve dengan http://www.zilakasim.com/.
fuhh....
tak sabar rasanya nak guna frence curve tue...
akhirnya 
persoalan saya mengenai alat
yang boleh membantu membuat lengkung S dengan tepat
akhirnya terjawab...
syukur...

boleh la jahit blouse sendiri lepas ni...
(jika kerajinan....)

lebih baik mencuba lalu gagal daripada gagal mencuba...

 

Saturday, April 14, 2012

Macbook Pro....

Azam baru nak letak post yang bergambar hari2...
takpe...
'hero tok ggaduh'....hehe
tak tahu apa kaitan...
tapi lama dah nak post kata2 tue...
kata2 xbf....hehe...

hari ni bershoping sakan di Sunway Piramid...
anak2 tinggal dengan papanya...
yeah...
masa untuk diri sendiri hari nie...
sekali sekala tanpa anak2 dan suami seronok juga...
tapi beli barang tu memang untuk anak2 je...
untuk diri sendiri ada la sikit2...

tujuan ke sana nak beli baju untuk faris...
tapi stop beli barang yg tak berkaitan byk pulak...
itu biasa...

then...
bila dah rasa duit makin nipis baru la ingat tujuan asal...
macbook pro...

member suggest survey dekat machine...
kedai jual apple...

hmm...
tak tahu nak tanya apa sebenarnya...
skrg bukan mcm dulu...
nak tahu pro or cons...
just google...
just tgk body dia....mmg solid dan kemas...
geram jgk tgk....
tapi reganya untuk macbook yg paling murah dan spec paling adik
RM 3699....
fuhh....
rasa kayanya kalau boleh beli....
kalau pegi survey dekat kedai lain diorang soh amik asus...
spec dia harga 2k lebih bersamaan dengan harga macbook pro rm7k....
hmm...

tapi bila dibaca dalam review...
banyak yg kata macbook lebih stabil...
bukak banyak program pun tak hang....
smooth jer...
patuh antivirus memang tak perlu la...
ketahanan tu tak pasti...
kena tanya hantu apple...

apa2 pun...
masih dalam pertimbangan lagi...
walaupun laptop yang ada ni masih elok...
tah la...
tengok la camne...
isnin ni nak pegi format laptop nie...
harap2 laju la pas format nanti...

Sayang barang-barang lama....

Wednesday, April 11, 2012

Safiyya TV9....

Sebenarnya rancangan ini saya tengok secara tidak sengaja...
yelah...
tv9 ni di on dari pagi smpi la malam....
sebabnya banyak cerita yang sesuai dilihat anak2 kat sini...
saya pun bukannya suka sangat tengok tv sekarang nie...
yang WAJIB tengok...

1. Desperate Housewife
2. Gossip Girl..

ha..
tu memang tak boleh miss....
cerita2 lain tu ada la...kadang2....

oleh kerana dah 24/7 tv9 nie...
maka tertengoklah saya pada SAFIYYA ni...

mula2 dulu infonya biasa2 sahaja bagi saya...
seperti rancangan lain...
masa tu pun ada 2 pengacara...
 

tapi..
lama kelamaan saya rasa input rancangan ni memang the best...
sesuai sangat dengan nama rancangan ni....
inputnya sesuai dengan citarasa wanita muda bekerjaya...
dan sangat2 mengikuti perkembanga semasa....
memang salute pada team Safiyya...

yang paling saya suka ialah part blogging....
jadi semangat nak berblog...
ada jugak rasa menyesal tak mula berblog dari awal....
sejak anak sorang...
kalau dah mula awal2 tentu lebih senang....

tapi tak mengapa....
it's never to late to start...
saya nak belajar dulu cara berblog dengan betul dan baik...
sikit2 lama2 jadi bukit...

harap2 tidak angan2 mat jenin....

Saturday, March 10, 2012

Lipat kain.....

rasanya aktiviti ni paling tidak disukai...
kalaula bakul baju ada 10...jawabnya memang tak lipat2 la kain tue...

sebenarnya...
aktiviti2 melipat baju2 anak2 telah lama saya hentikan...
ye betul...
adakah saya gantung baju?
adakah saya letak dalam bakul?
adakah saya sepah2kan dalam lantai?

jawapannya...

saya sumbat dalam almari plastik yang banyak2 drawer tue...
nampak kemas kan dari luar...hehe...

drawer ajaib..hehe

sudah lama saya tak lipat baju2 diorang...
sebab2nya...
ntah la...

jadi hari nie...
tetiba angin baik..
rasa nak melipat baju2 diorang....
sambil2 asing2kan baju yang tak muat pakai...
kena kira brapa pasang yang boleh dipakai...
yang paling sikit baju boleh pakai skrang...
gegirl rara...
sian dia...
kalau faris, buleh la pakai baju abang...
dan memang masih pakai baju abangnya yang masih elok...

aira..
memang takde baju lain...
kalau beli baju sikit...
itu jelah yang ada....

so...
mood semakin baik...
kerana semangat sedikit demi sedikit semakin pulih...
kena pandang ke depan...
kena kuatkan semangat yang sangat lemah ni...
kena sabar banyak...
tak boleh putus asa...
semoga hari mendatang lebih baik dari hari2 sebelumnya...

peristiwa yang telah berlaku..
biar tersimpan dalam ingatan...
sebagai pedoman...

hidup perlu diteruskan...

Kuatkan diri untuk anak-anak.....

Wednesday, March 7, 2012

AKU MAHU KURUS...!!!!!

Setelah sekian lama...
terasa pasrah....
tapi...
hati ini sentiasa memberontak...
argggghhhh!!!

akhirnya...
tekad yang bulat....

AKU MAHU KURUS....!!!!
AKU MAHU KURUS....!!!!
AKU MAHU KURUS....!!!!

salah satu sebab.....erm..
banyak sebab2nya....

perlu berubah ------> sekarang!!!

Jangan hanya hangat-hangat taik ayam.....hehe....

Friday, March 2, 2012

Hati sungguh sedih....

Terasa begitu bersalah dua tiga hari nie...
rasa insaf yang teramat sangat....
rasanya saya telah tersalah langkah...
patut diperbetulkan mana yang salah...
bukan menurut hawa nafsu dan amarah...

Menyesal dahulu pendapatan...
menyesal kemudian tiada gunanya...
sekarang perlu lebih berhati-hati...
kerana saya bukan begitu...
oh...tidak....

sekarang kehidupan lebih sempurna...
dengan adanya semua anak2 di sisi...
walaupun letih...
tapi tidak mengapa...
kerana apa jua yang dibuat untuk anak2...
ada ganjaran olehNya...
bukan semua benda free....
ganjaran pahala lebih utama...

yang tidak sepatutnya...
biar Dia sahaja yang menentukan...
kehidupan yang cuma seketika...
perlu dipenuhi dan dinikmati dengan kesyukuran...
alhamdulillah...

Setiap kebaikan walaupun sebesar zarah ada pahala.....

Tuesday, February 21, 2012

Anugerah...cantik dan kacak....

Alhamdulillah...
laptop sudah tidak panas...
sudah ada internet security kaspersky...
moga2 dipermudahkan untuk  urusan editing...

sudah 2 hari menapak ke sunway piramid..
parking memang cun time petang...
boleh pegi lagi bawak semua anak2...
makan2 kat kfc....
sambil main mainan...
insyaallah...

sambil2 servis laptop tue...
jalan2 sikit...
servey handphone...
banyak kedai kat sini...
mcm mana la diorang nak survive...
yang penting mulut kena manis...
muka kena manis....
persaingan memang tinggi...

tapi sepanjang pengamatan saya...
kebanyakkan tokey bukan ada sebuah kedai je...
kedainya dalam 2-3 dalam area yang sama...
sebab tu diorang mcm tak kesah je bila kita nak blah pegi tempat lain...

so...
cerita saya survey handphone...
mula dari semalam lagi...
iphone dah memang tolak tepi dah...
yang dalam pertimbangan samsung s2...nokia n9...htc desire HD...

masa survey tu...
soalan pertama yang ditanya biasa...
'you budget brapa?'....
sekarang ni rasanya budget dah belakang kira...
swipe je kad...confirm boleh beli...
so...itu jawapan saya pada mereka...
(jenuh nak bayar bulan2...fuhhh.....)

so...(lagi sekali....hehe)
soalan mereka...
'apa yang you cari pada handphone.'
jawapan saya (yg kaki bergambar....)
sudah tentu...
kamera...full HD video...storage...
kalau internet tu lebih puas rasanya kalau tgk kat laptop
atau pc...
jadi mereka mencadangkan beberapa option yang sesuai...

nokia : ada brader ni suggest n8 sebab camera 12mp carl zeiss...full HD video...rega 1350...
htc : mahal ada, murah ada...tapi yg sy jumpa tgh promo htc desire hd...rega 1190...ok la...
samsung : galaxy s2 adik dan abah dah pakai...malas nak beli yg sama...riki2 notes...tapi mahal sangat..
 org tu suggest samsung w...rega 999...

kalau ikut hati...
mmg dah swipe dah tadi...
dah la baru je amik c.card baru...
masih suci murni lagi...
tapi otak masih waras...
tak berapa perlu sangat gadget2 tue...

hmm...
yang penting...
berkaitan dengan tajuk entry...
bila jurujual tu cantik ke kacak ke...
boleh jadi salah satu penarik orang nak ke kedai...
tambah kalau cakap lembut...
sejuk telinga mendengar....
layan soalan kita yang bukan2...
tak sombong...
memang masyukla nanti...
bukan senang nak dapat custemer....
kena ikhlas bila berbicara...

handphone? laptop? dslr? ----> upgrade yang mana dulu???

Monday, February 20, 2012

Mereka Merindui.....

Akhirnya....
hari ini dapat juga saya berdating dengan anak teruna....
tak jauh pun dating...
macam biasa...kalau tak mydin...sunway piramid...
belakang rumah la kata...
sekarang dah suka pergi sunway piramid..
sebabnya dah jumpa tempat parking yang cun...
dekat dan senang....
tapi kalau full house pun masak jugak la...
apa2 pun time management tu penting...
kena pandai agak bila orang tak ramai pergi...

hari ni keluar petang...
orang tak keluar time2 ni...
mungkin sebab masih ontheway dari tempat kerja...
so...
rasa ok la keluar around 5-6 petang....

tujuan ke sunway piramid...
nak servis laptop...
dah panas sangat...

sebelum ni tanya kat satu kedai...
dia bagi rega rm150...
hmm...rasa ok la...
tapi hari ni...ce round dulu...
alhamdulillah...
dapat la rm100...
ok la daripada takde....
and amik skali dgn kaspersky internet security...
saja nak perabih duit yang tak berapa yang ada...hehe...
biasa gitu la...
duit ada je joli...
macam cop duit je..
apa2 pun rezeki yang diterima...
enjoy la skali sekali...
alhamdulillah...

seperti biasa kalau ke sunway piramid
KFC...Wajib!!!
penangan cheezy wedges....
masa tengah makan mama col...
bagitau faris luka...
kena pisau lipat...
terasa diri pun turut terhiris bila dengar cerita tue...huhu....

dan yang buat sayu...
mama bagitau...
masa sakit2 tu faris panggil..
abang long...abang long...
alahai...
betapa rindunya seorang adik pada abangnya...
dan abang pulak...
menghitung hari nak berjumpa dengan adik...
insyaallah jumaat ini mereka kan bersua...
semoga mereka kan kekal bersama selamanya selepas ini...
saya pun makin rindu pada faris dan aira...
tak sabar nak berjumpa dengan anakanda tercinta.....
semoga kehidupan lebih baik dan sempurna selepas ini...

Saturday, February 18, 2012

Jagalah Reputasi....

Alhamdulillah...
hari nie genap umur 33 tahun...
suami tersayang...
ingat nak bagi hadiah perfume...
skali dia dah beli dulu....
selamat.....hehe....

so...

nampak gayanya tak berhadiah la tahun nie....
xpe...sy janji nak buat kek sebiji...
samada kek tiramisu atau black forest....
tapi dia suka black forest...
nak jamu kawan2 katanya...(ada ke birthday sendiri bwk kek sdri??)
hari ahad ni dia request...
insyaallah cuba buat esok...

berbalik pada tajuk entry..
jagalah reputasi....
hmmm...
apakah maksudnya...?
byk maksud yang boleh difikir2 logik...

sebagai contoh...
suami saya...
masih di offer masuk ke company x bos2nya dahulu...
kerana...
dia menjaga reputasinya semasa dia bekerja dulu...
walaupun kerap dikecewakan...
saya la yang selalu hasut dia yang bukan2...(sungguh jahat)...
tapi dia tetap cool...buat keje dia seperti biasa...
walaupun ditindas....ditikam dari belakang...
he still stay the same....

so...

pengajaran untuk saya...
buang yang keruh ambil yang jernih...
walaupun luka masih belum sembuh...
saya akan cuba menjaga reputasi...
taknaklah dah penat2 jaga susu sebelanga...
dek kerana ego tak tentu pasal...
rosak susu yang dijana....
insyaallah....

Banyak cara nak ubati 'luka'........

Thursday, February 16, 2012

Andai itu terjadi....

Selepas saya terdengar ura-ura tersebut..
kepala terasa berpusing-pusing...
ya allah...
adakah masih belum lepas aku daripada menerima dugaan Mu....

kepala mula berfikir...
kenapa dan kenapa...
kerana itu semua kerja manusia...
tapi kuasa allah tak siapa yang tahu....

doaku padaMu...
semoga ia tidak terjadi padaku......
amin.....

ya allah....permudahkan urusan ku di dunia dan di akhirat.....

Tuesday, February 14, 2012

Saya pilih untuk bersabar....

alhamdulillah...
setelah seharian suntuk berfikir...
bermuhasabah diri...
saya pilih untuk bersabar....

kerana tiada baiknya bila marah...

insyaallah..

Monday, February 13, 2012

Parasit????

Sekarang ni mmg famous la perkataan ini...
yelah YB Hassan Ali sibuk memperkatakan mengenai parasit dalam PAS...

tapi saya bukan ingin menulis mengenai parti politik itu...
kerana...
saya merasakan keadaan seperti di atas terjadi
dalam komuniti saya sekarang...

yea...
PARASIT...
ada di sekitar saya....

sebenarnya di mana2 pun wujud parasit...
di tempat kerja...
dalam keluarga...
sahabat....

bak kata kata kawan saya dalam facebook...
kawan sembelih kawan....

yang paling penting cara menanganinya...

tapi saya harap parasit2 ini tidak mengganggu habitat saya...


kerana saya ingin menghadapi tahun ini dengan tenang....
cukup2 la dugaan yang terjadi....

takut mendengar mereka berbicara tentang 'mereka'

sedangkan kita makan sama pinggan minum satu gelas....

Sunday, February 12, 2012

Friday, February 10, 2012

Saya Pengundi Berdaftar....

Umur saya dah 32 tahun (insyaallah bulan jun...)
rasanya dah cukup matang untuk berbicara tentang politik...
selama ni mungkin saya masih malu2 kucing...
tidak tetap pendirian?
takut?
malu?
segan?

mungkin juga...
tapi oleh kerana debaran piliharaya yang semakin hampir...
dan saya kena jadi petugas pilihanraya (huhu..oh tidak...)
maka saya rasa..
saya perlu tegas dalam hal ini...
sebagai seorang rakyat malaysia...
yang bertanggungjawab...

memang betul...
undi itu adalah rahsia...
diluar sokong lain...
tapi bila dipangkah...
pangkah yang lain...
siapa yang tahu...

banyak la spekulasi yang saya dengar...
cerita tu bukan main lagi la...
saya tahu cerita ni lah...
dia begitulah ...
dia makan duitlah...
tapi kalau setakat kita2 yang bercerita...
apa buktinya...?

sama ada di pihak yang benar mahupun pihak yang salah...
yang penting kita mempunyai akal untuk menilai...
tengok apa yang telah dibuat...
menda yang wujud...
bukan setakat manifesto yang berjela2...
setakat tabur2 janji2 manis tu memang senang la...
tapi...
memang sukar untuk ditepati...

sebagai contoh di tanah kelahiran saya sendiri...
orang mungkin tak tahu...
saya jugak tak tahu...
tapi mak saya sendiri yang cerita...
perkara yang dialami oleh ayah saudara saya...

yang bersengkang mata memerah keringat...
mengusahakan tanah pusaka...
tanam durian..rambutan...getah...
bertahun2...

alih2...
tanah dia diambil begitu sahaja...
dan dia adalah penyokong tegar parti itu...
sekarang ni tak tahu lah pendiriannya macam mana...
orang kata...
dah terantuk baru nak terngadah....(betul ke nie..)
dan tanah itu dijual kepada...
yang tidak berhak...
berjuta-juta....
(mungkin untuk modal pilihanraya...siapa tahu....)

so...
harapan saya...
semoga semua orang celik mata...
tengok la apa yang ada di internet nie...
tidak semua cerita yang dipaparkan itu benar...
dan ada juga yang menceritakan hal yang sebenar...
google...google...dan terus google...

saya pun masih mencari...dan terus mencari...
dan saya masih tidak ketemui lagi kebenaran di pihak sana...

Berkata benarlah walaupun ia sebenarnya pahit dan sukar diterima.....

Wednesday, February 8, 2012

Allah menyayanginya......

Hari ni tetiba teringatkan 'dia'...
dia yang telah pergi meninggalkan dunia yang penuh kepura-puraan...
terasa rindu padanya....

ketika mula-mula mendapat mesej tentang ketiadaannya...
terasa tidak percaya...
kerana dia sebaya dengan saya...
masih ada lagi mesej yang saya hantar kepadanya....
beberapa bulan sebelum ketiadaannya...
air mata mengalir...

kenapa saya begitu teringat padanya...
kerana dia dan saya begitu dekat terasa...
kerana dia tahu banyak mengenai diri saya...
kisah cinta...
kisah suka duka...
dia antara sahabat yang sering ingat pada saya...
hari raya pasti tidak lupa bertandang....

ayat yang paling saya tak boleh lupa....
selepas dia balik dari berkunjung ke rumah saya...
pada hari raya tahun 2009...
dia menelefon saya....
'alamak...lupa pulak nak bagi duit raya kat anak2'
saya jawab....
'ala...takpe...hari raya lain kali boleh bagi...'
rupa2nya...
itulah kali terakhir saya bertemu dengannya....

gelak tawanya...
senyumannya yang sampai ke telinga...
memang tak boleh lupa...

sesekali...
bila saya terasa sedih dan berduka...
memang saya akan teringat padanya...
kerana hidup mati...
tidak boleh dijangka...
hidup ini terlalu singkat...
untuk disia-siakan dengan perkara yang menyedihkan...
terlalu banyak masa dibuang untuk perkara yang sia-sia...

saya harap dia tenang di sana...
kerana dia seorang yang baik...
sahabat yang akan saya ingati sampai bila-bila...
kenangan bersama takkan dilupa...

tambah teringat bila mati itu tidak mengenal usia...
dan juga siapa kita....

Ingin berhijrah ke arah yang lebih baik.....

Tuesday, February 7, 2012

Kecik Hati.....

Bila dalam kesusahan...
hati senang sangat terasa....
kecik hati...

yelah....
bila kita senang...
kita gembira...
bila kita susah...
kita sedih....

tapi sekarang ni terasa sangat berkecil hati...
dengan 'mereka-mereka'...
takpelah...
nak buat mcm mana...
saya tengah susah sekarang nie...

sebab tu huby selalu kata...
selalu sangat fikir masalah 'mereka-mereka' nie...
suka sangat nak tolong 'mereka-mereka' nie...
terasa bertanggungjawab....
tapi yelah...
sampai bila...

sekarang...
sudah sampai masanya...
fikir masalah diri sendiri...
tolong diri sendiri...
sebab...
siapa yang lebih faham masalah kita selain diri sendiri...
siapa yang lebih sudi tolong kita selain diri sendiri...

Perasaan itu tidak pernah salah......

Monday, February 6, 2012

Ketepikan EGO itu.....

harap2 boleh la....
cuba dahulu...
ketepikan apa yang tidak penting...
dan fokus kepada yang utama..

insyaallah.....

Apa yang ada pada EGO......

Friday, February 3, 2012

Tahniah Suamiku.....I love you...

Alhamdulillah...
betullah kata abah...selepas kereta hilang...
penglibatan papa dalam score A akan membuahkan hasil...
setelah pelbagai peristiwa yang menimpa keluarga kami...
akhirnya...
pada 2 Februari 2012...

5 figure income earner..syukur...

Syukur alhamdulillah....
akhirnya tercapai jugak hasrat papa...
semoga mendung akan berarak pergi....

bukan senang nak jadi senang....
tapi bukan susah nak jadi susah....

sebagai isteri...
kadang kala kesabaran itu nipis bak kulit bawang...
cuma mampu memanjatkan doa kepadanya...
agar dikurniakan rezeki yang melimpah ruah...
untuk mengubah taraf hidup keluarga...
menjadi lebih baik daripada yang ada sekarang...

insyaallah....

The New Beginning...
Dinner yang diadakan di PICC...
Saya ikut serta sekali  dengan anak teruna...
nak merasai pengalaman bersama dengan team huby...

Sepanjang majlis berlangsung...
Otak saya membandingkan situasi dalam dewan ni
dengan keadaan di sekolah...
suasana dalam dewan penuh dengan aura2 yang positif
dan semangat yang padu...
daripada semua yang hadir...

terasa meremang bulu roma...
dan
saya pun terikut sekali dengan pekikan semangat mereka...
motivasi secara tak langsung untuk diri sendiri...:)
kalau kat skolah...semua buat hal masing2...

betul kata sifu aziz...
kalau dalam bidang ni....semua pakat bantu membantu....
kalau bidang lain...nak tengok orang jatuh lagi ada....

itu yang sedang saya alami di sekolah...
sedihkan?
sedangkan cikgu sepatutnya dikelilingi dengan mood2 yang positif
dan bertenaga...
supaya pengajaran boleh berlangsung dengan baik...
murid2 pun gembira bila cikgu positif...
tapi nak buat macam mana....

hai....hai....hai...
mimpi la kalau terjadi seperti yg diharapkan....

memang tak rugi la saya ikut huby semalam...(walaupun merangkap fotographer...tak kesah...hehe)
sambil2 berkongsi kegembiraan dengan huby....(dan sampai rumah pukul 4 pagi.....ngantuk....)

semasa huby sharing...
dia sebak...
saya faham kenapa dia sebak...(huhu....)
sebab....
bukan senang nak jadi senang....
sampai demam2 pun kena kerja jugak...
semata2 nak capai target
untuk naik pentas semalam...

dan ada satu lagi sebab kenapa dia sebak...
huhu....
mula2 dia tanak citer...
lepas kena paksa...
dia cerita jugak...

oleh sebab itu...anis pun ajak dia join group ni....
memang seorang leader yang baik (walaupun garang giler...takut.....)
sebab selalu follow up...

haha...
teringat guru besar lama...
sebab takut la...
sekarang kitorang jadi cekap bekerja...
bagi je keja apa...
insyaallah boleh dilaksanakan....

walaupun pahit tapi hasilnya seperti madu...

semoga semuanya dipermudahkan selepas ini....
amin.....

top 5th income earner & new 5 figure income earner...
p.s: MIL pesan buat solat sunat dhuha supaya rezeki dibuka seluas2nya....insyaallah....

Monday, January 30, 2012

Aku ingin pergi....

Kalaulah boleh...
nak lari je dari semua2 ni.....
owuuuuhhhh.......

Friday, January 27, 2012

5 langkah mudah edit guna photoshop....

saya selalu tgk youtube kalau nak belajar photoshop...
internet mmg tersangat best kerana saya dapat belajar secara percuma...
i like...i like...

akan tetapi...
tutorial kat youtube amatlah banyak sekali (salah tatabahasa ni...hehe...)
ada jugak tutorial yang hampeh..
dan ada yang sangat berguna...

biasa saya belajar ni time2 nak edit gambar lah...
dan selalunya selelpas beberap ketika saya akan lupa tutorial tersebut...
nak cari balik?
bukan senang......
saya pun tak ingat apa keyword yang saya search masa tue....

so...
agar saya dapat menggunakan tutorial yang best di lain waktu...
saya biasanya akan share link di wall facebook...
tapi bila dah banyak sangat share status....
dah kebawah sangat link tu...
almalas la nak cari balik...

dengan adanya blog yang tak seberapa ni...
saya dengan rasminya
merasmikan label tutorial photoshop...(buat masa sekarang....)
hehe...
itu pun sekadar menumpang video youtube...
(dapat gak faedah pada orang yang memuat naik....:D)

okeh..
so...tutoriol pertama hari ni yang best...
terjumpa sebab saya google 'easy editing picture'
sambil2 edit gambar aira dan faris masa raya...
(terasa tak siap gambar bila tak edit...)


ini gambar sebelum diedit:

Faris & Aira (raya puasa di Ayer Tawar 2011)      
dan ini diedit sikit2 guna CS5:

ada beza tak?...
ada kan...kan...kan...
tu pun edit sikit2 je...
pasni nak sambung baca yassin...
baru 15 kali..
ada lagi 25 to go...
harap2 esok habislah...

ok...sebelum beredar....ini dia link editing photoshop untuk beginner (tak beginner sgt pun...)

Beginner Photoshop Tutorial: 5 easy steps

Gas Habis...

Adus....
mcm mana la tak leh perasan gas dah abih...
semalam dok ralit2 tgk tv...
tetiba gas dah abis....
perasaan mmg tak keruan habis la...
sampai sanggup turun bawah
tanya kedai yang boleh hantar tong gas kat rumah...
jawapan yang diterima ialah:
takde orang nak hantar....
susah hati...susah hati...
call huby tanya solution...
dia kata...
takpelah...
tunggu esok pagi...

oh no....
sungguh tak keruan dibuatnya takde gas ni....
buat masa skrg ia amat penting...

ok...
takpe...
walaupun tidur malam asyik fikir pasal gas....
tapi tidur jugak...


so...
pagi tadi...pegi la ke 4 buah kedai yang jual gas...
adussss...
semua kata takde orang nak hantar...
terpaksa la huby sendiri yang angkut gas...
banyak sungguh dugaan...


ok...dah ada gas...
lega...
skali bila nak guna...
kepala gas pulak yang rosak...
sabarkan diriku ini...
dugaan sungguh...


kena la turun sekali lagi...
beli la kepala gas...
brand milux...
apex tu  kata brand ni bagus...so oklah...rm13.90....




















alhamdulillah...
dah boleh guna gas untuk urusan2 yang tertangguh sejak semalam...
terasa hilang beban di hati bila gas dah boleh digunakan...
kegundahan itu mulai hilang...hehe...

kadang2 kita baru sedar sesuatu yang dianggap remeh itu penting setelah ia tiada di depan kita...
(walaupun ia hanyalah sekadar gas.....)

Thursday, January 26, 2012

Car pool...

hari ni balik semula ke rumah ku syurgaku...
tumpang abg jai...
ada jugak kenderaan yang boleh ditumpang...
tapi agak awal balik dari kampung...
melawat aira dan faris...
menangis lagi faris kena tinggal tadi...
aira pulak masih lena...
at least...
takde la sedih sangat.....

sampai je kat umah...
huby bgtau tentang pertemuannya dengan seorang ustaz di batu caves...

ustaz tu kata dah lama sangat hilangnya...
ada la yang dia suruh kami buat...
insyaallah akan dibuat dengan sesegera yang mungkin...

tapi yang dah dijangka...ustaz nie bagitau...
kete hilang sebab...
tak bayar ZAKAT.....
huhu...
masa kete ilang dah teringat pasal ni...
dan memang dah niat...
nak menapak ke ppz selangor...
bertanya pasal bayaran zakat...
zakat pendapatan bayar...
tapi zakat yang lain2...tidak...
semoga dipermudahkan urusan nanti....amin....

zakat itu wajib sebab ia salah satu daripada rukun islam....

Tuesday, January 24, 2012

Mengemaskini Laptop...

Saya hari ni berada di Taman Dinding, Ayer Tawar, Perak...
alhamdulillah selamat tiba semalam...
menaiki bas...
setelah 5 tahun tak naik bas...
terpaksalah...

Inilah bas yang saya naik semalam...selamat dan driver bawak steady...


sebenarnya...
naik bas ke bawak kete ke...
sama je masa perjalanannnya...
tapi kalau naik kereta suka hati bila mau jalan...
naik bas kalu...kena ikut time...
itu yang agak payah bagi saya...
sama jgk jika naik flight....
terkejar2...
tak best....tak best....
tapi lain orang lain keinginan...
masa bujang2 dulu...baik naik bas...jimat...
bila dah ada anak2....
baik drive sendiri senang nak stop...
makan2 ke....
tukar pampers ke...

berbalik kepada tajuk asal yang menyimpang jauh....
'mengemaskini laptop'...
saya terpaksa clearkan gambar2 lama dan di'bakar'...
ke dalam CD...
nak meringankan beban...
sbb ingat projek tahun ni buat custom album...
nak start business kecil2an...
harap2 berjaya...

lagi satu...
saya telah menyahaktifkan satu antivirus yang memang 'bebai'
nak diunistall...
semuanya saya ketahui melalui google....
setakat ni laptop laju je...layannnn.....
lepas ni nak upgrade jadi 4gb ddr driver...
baru cun nak edit guna photoshop...
yeah...
baru seronok nak berkarya...
tahun ni nak mantapkan lagi skill dalam photoshop...
nak belajar edit banyak2....
tahun depan jadi photographer sambilan....
hehehe...
kena ada angan2...
baru dapat digapai kemudian.....

Salah faham sebelum ni ingatkan:

orang yang berani sahaja akan berjaya....
rupa-rupanya setelah dibetulkan oleh huby :

orang yang nak berubah sahaja akan berjaya

Sunday, January 22, 2012

Tips APC.....

Apa itu APC....?
yea....sapa2 yg keje gomen rasa tau apakah itu....
yang sentiasa menjadi kontroversi tak kiralah dimana sahaja...
rasanya sukar untuk memberi apc nie....
kalau tukang beri apc nie jujur dan amanah tahap gaban pun mesti ada yang tak puas hati jugak...
biasalah tu...lumrah hidup sebagai seorang manusia....
rasa dengki tu mesti ada....haha....rasanya semua mesti ada sifat dengki walaupun sepicing...
memang tipu@bohong kalau kata tak kisah.....

alkisahnya....
mak saya ni guru besar...
saya pun tanyalah soklan direct....
'ma, gano nok buleh APC nie?' (gitulah bunye loghat kelate gak...)
yelah...kalau bekerja...kita mesti ada matlamat untuk mendapat sesuatu sebagai penanda aras kerja keras kita...
kalau ada yang takde matlamat tu saya tak tahu lah...
dan ini jawapannya....
'kalu buat gapo2 tue, tanyo pk 1, bice denge dio...wat kijo gapo2 keno oyak ko dio...baru la napok kito wat kijo...'
gitu pulok.....pah gano la saya nok buleh APC gini....?
haha.....betul jugak jawapan mak saya....yang bagi markah kalau di tempat kerja saya ialah PK1....
wajarkah kena report kat dia selalu?
hmmmmmmmmmmmmmmmmmm........
mungkin sebab saya rasa masih baru dalam bidang ni....
tak reti kot nak buat gitu......
tapi entah la....
nak kata rezeki masing2 pun betul jugak...
kita sebagai manusia hanya mampu berusaha, tapi tuhan yang menentukan segalanya....

kalau dah tahun tersebut bekerja mcm orang giler, seminggu tak tidur pun...
dah takde rezeki nak buat macam mana....
hhhhhmmmmm.....
susah betul nak komen pasal benda ni...
sebab abah saya ada kata....
rezeki dia mmg bukan melalui perniagaan...
sebab dia kata...kalau nak start berniaga je, ada banyak betul halangan....
nak bukak kedai makan tak jadi....apa lagi yer....(rasanya itu je yang saya tau...hehe)
bab2 ni kena banyak dengar ceramah baru dapat mendalami dan barulah perasaan ikhlas itu timbul...
mmg tersangatttt sukar untuk ikhlas.....
fuuuuhhhh.....telinga ni mcm terngiang2 je bisikan2 jahat kalau nak buat baik tue...
sebab tu istighfar kena basah pada bibir....tapi kadang2 lupa jugak....
manusia itu mudah lupa.....

Buat Header Blog....SERONOKNYA....

YEEEESSSSS!!!!!!!

akhirnya...dapatlah jua saya menyiapkan header blog saya ini....
mengambil masa selama 2 minit untuk disiapkan....

yeah...
itulah bagusnya ada kemahiran dalam photoshop....
cuma tak pandai nak expoitasi kemahiran yang ada ini untuk menjana wang....
:D

nak dijadikan cerita....
sepatutnya hari ini saya dah bersenang-lenang bergolek2 bersama2 dengan faris dan aira...
rindunya kat anak2 ibu ni....
demi kebaikan semua...ibu relakan aira dan faris duduk dengan tokma dan tok di ayer tawar, perak....

tapi...
oleh kerana 'kehilangan kereta'...
saya terpaksa la menaiki bas...
dan oleh kerana dah lama tak naik bas...
lupa la pulak nak beli tiket awal2....
bas ni ada timetablenya sendiri...
bukannya suka hati nak naik kul berapa...
jadi semalam tiket bas telah habis...
dan saya telah membeli tiket bas untuk hari ini...

insyaallah...
malam nanti akan bertemu juga dengan anak2 tersayang....

disebabkan rumah telah siap dikemas semalam...
hari ini terasa lapang pulak...
bolehlah mengemaskinikan blog...
saya suka melihat blog kawan saya ini....qasehraihan
ceria jer....
insyaallah....

sedikit demi sedikit saya akan kemaskinikan blog ini....
sebagai terapi....hehe...

kadang-kadang rasa beban dibahu terasa kurang bila menulis@menaip.....
tambah2 kalau blog dah cantik....
nanti saya akan refer kat blog kawan saya ni....
cara-cara menghias blog supaya menarik....

tahun ni rasanya banyak projek yang akan menggunakan khidmat PHOTOSHOP...
kena tajamkan skill lagi...
kena banyak buat latihan...
rajin belajar kot youtube....
kena ada keinginan untuk berubah....
harap2 mendatangkan pendapatan dengan kemahiran yang ada nie....

Berubahlah demi menggapai kejayaan....

Saturday, January 14, 2012

Kehilangan...Kesabaran...Keredhaan...

Dugaan...dugaan....
bertimpa-timpa melanda diri ini....
nak raya tahun lepas...beg kena ragut....
disember tahun lepas...aira jatuh dari katil sampai tak boleh jalan...(huhu....)
minggu pertama januari...papito kena pukau...melayang riban2....
dan hari ini....
hari saya nak berangkat bertemu dengan aira dan faris....
kereta saya hilang....
ye...dicuri orang yang tidak berhati perut...

sabar?
insyaallah...
saya terima dengan redho....
kerana perancangan allah sangat hebat
dan tidak dapat disangkal....
apa yang mampu saya lakukan sekarang...
muhasabah diri....
mungkin saya terlalu lalai...
terlalu mengagung2kan dunia yang ternyata sementara....
allah sayangkan saya dan mengingatkan saya....
supaya bersyukur dan sujud kepadanya....

tidak mengapa....
bak kata adik saya....ia cuma harta dunia....yap!!
mak saya kata....jika saya masih ada rezeki dengannya...maka akan kembalilah ia semula kepada saya...
ayah saya kata...allah akan gantikan dengan benda yang lebih banyak dari yang hilang...
insyaallah saya tidak akan lalai lagi selepas ini....

apa yang penting...
saya nak cuba istiqomah...
tenangkan diri....
tarik nafas dalam2.....sabar...
bukan utk diri sendiri saja..tapi utk suami tersayang....
masih belum menerima hakikat....
harap2 dia redho .....