Thursday, January 27, 2011

Editing gambar....

Hoho...semalam saya memulakan tugasan saya untuk mengedit gambar profil cikgu2 skolah saya...
yang menyedihkan saya...ada satu gambar yang blur...pulak tu..saya amik gambar dia sekeping je...
rasa bersalah pun mencengkam di hati...dah la saya pinjam blazer dia...abih tu camno...
saya kalau dah rasa kecewa, lepas2 tue mmg stop dulu la wat keje tue...
aduyai...tengah semangat nak edit tue..terus merudum down semangat saya...
tengok dulu macam mana...kawan saya ni anytime je boleh diajak bergambar..
sebab dia dari awal dulu saya kenal mmg sentiasa vogue dan menjaga penampilan...
untung suaminya...hehe...saya pulak bagaimana....???
tak amik iktibar langsung daripada rakan2...hehe..

sebut pasal kecewa ni..mak saya penah kata saya ni memang mudah kecewa...
saya sebenarnya tak sedar tentang perkara ni...yelah...kitakan semua perasan diri kita dah baik, bagus
dan sebagainya...(ye ke...ke saya sorang???)
sampai sekarang masih terngiang2 kata2 mak saya ketika saya berasa kecewa...
saya cuba jugak melawan perasaan ini bila teringatkan mak saya...
oh...i really miss u mom!!

mak saya, hajah hanisah binti mat ali..

berbalik semula kepada cerita editing...
alkisahnya..saya pun tak ingat macam mana saya terjebak dengan photoshop ni..
memory yang saya ingat hanyalah ketika suami saya tengah gila mencari peluang melalui internet...
tetiba dia order video photoshop dan software (ke hape tah...) untuk membuat cover e-book...
harganya agak mahal jugak dalam RM500 plus2..
saya pun gigih la belajar...dah saya faham....alhamdulillah...berkat suami...:D
tapi kemahiran saya tu tak digunakan sepenuhnya...mungkin tidak pandai mencari peluang....
atau lebih tepat MALAS...huhu...sudah tul penyakit ni nak disembuhkan....huh...
then...kemudian...pk saya pula membuka peluang lagi kepada saya
untuk pergi ke kursus asas adobe photoshop anjuran ppd...
sebenarnya kursus ini untuk orang lain...
tapi dah ditakdirkan saya yang kena pergi...
banyak jugak ilmu lain yang saya terima...
pendek kata belajar mmg takkan abih sehingga ke akhir hayat...
selepas itu...pk saya menyuruh saya membuat carta organisasi sekolah...
saya pun apa lagi, cuba mengasah bakat...inilah peluang saya mengaplikasikan apa yang saya pelajari..
then the hasillah ini.....



saya rasa untuk permulaan, kira ok la....
sekarang bila saya tengok2 balik apa yang saya edit2 dulu tu...
ada jugak yang tak berkenan di hati...huhu...rasa malu pun ada..
buruk jugak saya edit...haha....
maknanya disini...walaupun pada masa tu saya rasa saya dah pandai...
tapi sebenarnya ilmu tu hanyalah sedikit sahaja...(jangan perasan...ok...hehe)
so, saya dengan rendah dirinya sekarang ni menggunakan kemudahan di facebook...
untuk rakan-rakan mengkomen apa yang saya rakamkan dan edit..
semoga ilmu yang saya perolehi semakin bertambah dengan pertolongan rakan-rakan
yang tak jemu-jemu memberikan pandangan yang bernas....


*tak sabar nak tengok hasil editing saya bila diprint...*






Wednesday, January 26, 2011

Penatnya jadi photografer..

Fuh...penat....hari ni sekali lagi saya melaksanakan sesi fotografi di sekolah..
walaupun hanya ada dalam 20 orang guru...tapi still rasa penat sbb terpaksa berkejar ke sana sini...
saya tak kisah...saya yang kejar orang untuk bergambar...
kalau nak tunggu orang je...mungkin diorang malu..atau sibuk...
alhamdulillah takde yang bersikap ego...
tanak bergambar....
memula ada gak sebenarnya...tapi saya berdiplomasi dengannya...
api takleh dilawan dengan api...
saya cakap slow2 dengannya...keperluan gambar ini diambil..
sebenarnya saya buat sesi fotografi nie dengan kerelaan sendiri...
takde paksaan...mesti semua orang pelik...haha...
ke ada orang kata...saya ni takde keje ke nak amik gambar jer...
hmm...saya buat semua ni atas rasa tanggungjawab...
saya rasa saya mempunyai kemahiran dalam bidang ini...
apalah salahnya saya menawarkan perkhidmatan secara ikhlas dan rela...
sebelum kena suruh..haha..saya memang pantang kena suruh....
kenapa yer...?

selepas ini proses mengedit gambar pulak..
saya ingat saya akan buat untuk beberapa orang rakan saya dahulu...
yang telah menolong saya dalam dua tiga hari ni...
yelah...buat baik dibalas baik...
kalau tak, susah saya tanpa pertolongan mereka...
alhamdulillah mereka nak tolong..
walaupun tak besar, tapi ia dapat memudahkan kerja saya...

insyaallah...kejap lagi saya akan buat untuk mereka...

*penat sungguh hari nie...dah la sampai rumah pukul 2.30...kul 3.30 dah kena bertolak ke sekolah...sampai pulak kat rumah kul 6.00*

Tuesday, January 25, 2011

Hari ini yang mengembirakan...permulaan yang baik.....

Setelah berfikir2 panjang...rasanya baik saya buat blog baru...blog yang dinamakan....jeng..jeng...jeng...

ibujelita.....

buleh ker letak nama tu...mesti orang tanya...jelita sangat kah?? hehe...
bukan apa...sebab saya selalu nyanyikan lagu untuk anak perempuan saya yang tersayang...
"aira yang jelita....aira yang jelita...aira yang jelitaaaaaa...." hehe....
so...buleh la letak nama nie...lagipun kedengaran lembut pada telinga...

hari nie saya telah bertanya pada kawan2 saya tentang patutkah saya berblog....
dengan adanya dorongan daripada kawan2 saya...
maka saya terus memulakan langkah berblog...

tambahan pula tadi saya mendapat panggilan daripada HP...
mengenai permohonan saya untuk mendapakan pakej desktop HP yang skali dengan streamyx...
saya tak tahulah adakah pakej yang saya amik ini murah...
tapi, harga yang harus saya bayar untuk mendapatkan ini :

       compaq presario sr5790d destop
  • intel core 2 duo processor E7300 ((2.66GHz)
  • genuine windows vista basis
  • 3gb memory
  • 320gb HDD
  • DVD +/- RW drive with lightscribe technology
  • integrated wireless & LAN
  • 20" wide LCD Display
  • printer
  • wireless modem
ialah..... RM132.90 sebulan selama 24 bulan...bil ini termasuk streamyx...skrg saya bayar RM99 sebulan untuk streamyx 1GB....so...saya totalkan...saya bayar untuk pakej di atas...cuma...RM1077.60
(p/s- saya baru cek harganya di internet..RM2299)

adakah ianya berbaloi2....harap2 ye lah... kat bawah ni saya gugel apa yang bakal sy terima dalam 14 hari lagi...yeah!!
HP x20LED 20 inch Diagonal LCD Monitor
Compaq Presario CQ3460D PC
*p/s: panjang betul first entry....macam tak sabar2 nak berblog aje....*