Monday, January 30, 2012

Aku ingin pergi....

Kalaulah boleh...
nak lari je dari semua2 ni.....
owuuuuhhhh.......

Friday, January 27, 2012

5 langkah mudah edit guna photoshop....

saya selalu tgk youtube kalau nak belajar photoshop...
internet mmg tersangat best kerana saya dapat belajar secara percuma...
i like...i like...

akan tetapi...
tutorial kat youtube amatlah banyak sekali (salah tatabahasa ni...hehe...)
ada jugak tutorial yang hampeh..
dan ada yang sangat berguna...

biasa saya belajar ni time2 nak edit gambar lah...
dan selalunya selelpas beberap ketika saya akan lupa tutorial tersebut...
nak cari balik?
bukan senang......
saya pun tak ingat apa keyword yang saya search masa tue....

so...
agar saya dapat menggunakan tutorial yang best di lain waktu...
saya biasanya akan share link di wall facebook...
tapi bila dah banyak sangat share status....
dah kebawah sangat link tu...
almalas la nak cari balik...

dengan adanya blog yang tak seberapa ni...
saya dengan rasminya
merasmikan label tutorial photoshop...(buat masa sekarang....)
hehe...
itu pun sekadar menumpang video youtube...
(dapat gak faedah pada orang yang memuat naik....:D)

okeh..
so...tutoriol pertama hari ni yang best...
terjumpa sebab saya google 'easy editing picture'
sambil2 edit gambar aira dan faris masa raya...
(terasa tak siap gambar bila tak edit...)


ini gambar sebelum diedit:

Faris & Aira (raya puasa di Ayer Tawar 2011)      
dan ini diedit sikit2 guna CS5:

ada beza tak?...
ada kan...kan...kan...
tu pun edit sikit2 je...
pasni nak sambung baca yassin...
baru 15 kali..
ada lagi 25 to go...
harap2 esok habislah...

ok...sebelum beredar....ini dia link editing photoshop untuk beginner (tak beginner sgt pun...)

Beginner Photoshop Tutorial: 5 easy steps

Gas Habis...

Adus....
mcm mana la tak leh perasan gas dah abih...
semalam dok ralit2 tgk tv...
tetiba gas dah abis....
perasaan mmg tak keruan habis la...
sampai sanggup turun bawah
tanya kedai yang boleh hantar tong gas kat rumah...
jawapan yang diterima ialah:
takde orang nak hantar....
susah hati...susah hati...
call huby tanya solution...
dia kata...
takpelah...
tunggu esok pagi...

oh no....
sungguh tak keruan dibuatnya takde gas ni....
buat masa skrg ia amat penting...

ok...
takpe...
walaupun tidur malam asyik fikir pasal gas....
tapi tidur jugak...


so...
pagi tadi...pegi la ke 4 buah kedai yang jual gas...
adussss...
semua kata takde orang nak hantar...
terpaksa la huby sendiri yang angkut gas...
banyak sungguh dugaan...


ok...dah ada gas...
lega...
skali bila nak guna...
kepala gas pulak yang rosak...
sabarkan diriku ini...
dugaan sungguh...


kena la turun sekali lagi...
beli la kepala gas...
brand milux...
apex tu  kata brand ni bagus...so oklah...rm13.90....




















alhamdulillah...
dah boleh guna gas untuk urusan2 yang tertangguh sejak semalam...
terasa hilang beban di hati bila gas dah boleh digunakan...
kegundahan itu mulai hilang...hehe...

kadang2 kita baru sedar sesuatu yang dianggap remeh itu penting setelah ia tiada di depan kita...
(walaupun ia hanyalah sekadar gas.....)

Thursday, January 26, 2012

Car pool...

hari ni balik semula ke rumah ku syurgaku...
tumpang abg jai...
ada jugak kenderaan yang boleh ditumpang...
tapi agak awal balik dari kampung...
melawat aira dan faris...
menangis lagi faris kena tinggal tadi...
aira pulak masih lena...
at least...
takde la sedih sangat.....

sampai je kat umah...
huby bgtau tentang pertemuannya dengan seorang ustaz di batu caves...

ustaz tu kata dah lama sangat hilangnya...
ada la yang dia suruh kami buat...
insyaallah akan dibuat dengan sesegera yang mungkin...

tapi yang dah dijangka...ustaz nie bagitau...
kete hilang sebab...
tak bayar ZAKAT.....
huhu...
masa kete ilang dah teringat pasal ni...
dan memang dah niat...
nak menapak ke ppz selangor...
bertanya pasal bayaran zakat...
zakat pendapatan bayar...
tapi zakat yang lain2...tidak...
semoga dipermudahkan urusan nanti....amin....

zakat itu wajib sebab ia salah satu daripada rukun islam....

Tuesday, January 24, 2012

Mengemaskini Laptop...

Saya hari ni berada di Taman Dinding, Ayer Tawar, Perak...
alhamdulillah selamat tiba semalam...
menaiki bas...
setelah 5 tahun tak naik bas...
terpaksalah...

Inilah bas yang saya naik semalam...selamat dan driver bawak steady...


sebenarnya...
naik bas ke bawak kete ke...
sama je masa perjalanannnya...
tapi kalau naik kereta suka hati bila mau jalan...
naik bas kalu...kena ikut time...
itu yang agak payah bagi saya...
sama jgk jika naik flight....
terkejar2...
tak best....tak best....
tapi lain orang lain keinginan...
masa bujang2 dulu...baik naik bas...jimat...
bila dah ada anak2....
baik drive sendiri senang nak stop...
makan2 ke....
tukar pampers ke...

berbalik kepada tajuk asal yang menyimpang jauh....
'mengemaskini laptop'...
saya terpaksa clearkan gambar2 lama dan di'bakar'...
ke dalam CD...
nak meringankan beban...
sbb ingat projek tahun ni buat custom album...
nak start business kecil2an...
harap2 berjaya...

lagi satu...
saya telah menyahaktifkan satu antivirus yang memang 'bebai'
nak diunistall...
semuanya saya ketahui melalui google....
setakat ni laptop laju je...layannnn.....
lepas ni nak upgrade jadi 4gb ddr driver...
baru cun nak edit guna photoshop...
yeah...
baru seronok nak berkarya...
tahun ni nak mantapkan lagi skill dalam photoshop...
nak belajar edit banyak2....
tahun depan jadi photographer sambilan....
hehehe...
kena ada angan2...
baru dapat digapai kemudian.....

Salah faham sebelum ni ingatkan:

orang yang berani sahaja akan berjaya....
rupa-rupanya setelah dibetulkan oleh huby :

orang yang nak berubah sahaja akan berjaya

Sunday, January 22, 2012

Tips APC.....

Apa itu APC....?
yea....sapa2 yg keje gomen rasa tau apakah itu....
yang sentiasa menjadi kontroversi tak kiralah dimana sahaja...
rasanya sukar untuk memberi apc nie....
kalau tukang beri apc nie jujur dan amanah tahap gaban pun mesti ada yang tak puas hati jugak...
biasalah tu...lumrah hidup sebagai seorang manusia....
rasa dengki tu mesti ada....haha....rasanya semua mesti ada sifat dengki walaupun sepicing...
memang tipu@bohong kalau kata tak kisah.....

alkisahnya....
mak saya ni guru besar...
saya pun tanyalah soklan direct....
'ma, gano nok buleh APC nie?' (gitulah bunye loghat kelate gak...)
yelah...kalau bekerja...kita mesti ada matlamat untuk mendapat sesuatu sebagai penanda aras kerja keras kita...
kalau ada yang takde matlamat tu saya tak tahu lah...
dan ini jawapannya....
'kalu buat gapo2 tue, tanyo pk 1, bice denge dio...wat kijo gapo2 keno oyak ko dio...baru la napok kito wat kijo...'
gitu pulok.....pah gano la saya nok buleh APC gini....?
haha.....betul jugak jawapan mak saya....yang bagi markah kalau di tempat kerja saya ialah PK1....
wajarkah kena report kat dia selalu?
hmmmmmmmmmmmmmmmmmm........
mungkin sebab saya rasa masih baru dalam bidang ni....
tak reti kot nak buat gitu......
tapi entah la....
nak kata rezeki masing2 pun betul jugak...
kita sebagai manusia hanya mampu berusaha, tapi tuhan yang menentukan segalanya....

kalau dah tahun tersebut bekerja mcm orang giler, seminggu tak tidur pun...
dah takde rezeki nak buat macam mana....
hhhhhmmmmm.....
susah betul nak komen pasal benda ni...
sebab abah saya ada kata....
rezeki dia mmg bukan melalui perniagaan...
sebab dia kata...kalau nak start berniaga je, ada banyak betul halangan....
nak bukak kedai makan tak jadi....apa lagi yer....(rasanya itu je yang saya tau...hehe)
bab2 ni kena banyak dengar ceramah baru dapat mendalami dan barulah perasaan ikhlas itu timbul...
mmg tersangatttt sukar untuk ikhlas.....
fuuuuhhhh.....telinga ni mcm terngiang2 je bisikan2 jahat kalau nak buat baik tue...
sebab tu istighfar kena basah pada bibir....tapi kadang2 lupa jugak....
manusia itu mudah lupa.....

Buat Header Blog....SERONOKNYA....

YEEEESSSSS!!!!!!!

akhirnya...dapatlah jua saya menyiapkan header blog saya ini....
mengambil masa selama 2 minit untuk disiapkan....

yeah...
itulah bagusnya ada kemahiran dalam photoshop....
cuma tak pandai nak expoitasi kemahiran yang ada ini untuk menjana wang....
:D

nak dijadikan cerita....
sepatutnya hari ini saya dah bersenang-lenang bergolek2 bersama2 dengan faris dan aira...
rindunya kat anak2 ibu ni....
demi kebaikan semua...ibu relakan aira dan faris duduk dengan tokma dan tok di ayer tawar, perak....

tapi...
oleh kerana 'kehilangan kereta'...
saya terpaksa la menaiki bas...
dan oleh kerana dah lama tak naik bas...
lupa la pulak nak beli tiket awal2....
bas ni ada timetablenya sendiri...
bukannya suka hati nak naik kul berapa...
jadi semalam tiket bas telah habis...
dan saya telah membeli tiket bas untuk hari ini...

insyaallah...
malam nanti akan bertemu juga dengan anak2 tersayang....

disebabkan rumah telah siap dikemas semalam...
hari ini terasa lapang pulak...
bolehlah mengemaskinikan blog...
saya suka melihat blog kawan saya ini....qasehraihan
ceria jer....
insyaallah....

sedikit demi sedikit saya akan kemaskinikan blog ini....
sebagai terapi....hehe...

kadang-kadang rasa beban dibahu terasa kurang bila menulis@menaip.....
tambah2 kalau blog dah cantik....
nanti saya akan refer kat blog kawan saya ni....
cara-cara menghias blog supaya menarik....

tahun ni rasanya banyak projek yang akan menggunakan khidmat PHOTOSHOP...
kena tajamkan skill lagi...
kena banyak buat latihan...
rajin belajar kot youtube....
kena ada keinginan untuk berubah....
harap2 mendatangkan pendapatan dengan kemahiran yang ada nie....

Berubahlah demi menggapai kejayaan....

Saturday, January 14, 2012

Kehilangan...Kesabaran...Keredhaan...

Dugaan...dugaan....
bertimpa-timpa melanda diri ini....
nak raya tahun lepas...beg kena ragut....
disember tahun lepas...aira jatuh dari katil sampai tak boleh jalan...(huhu....)
minggu pertama januari...papito kena pukau...melayang riban2....
dan hari ini....
hari saya nak berangkat bertemu dengan aira dan faris....
kereta saya hilang....
ye...dicuri orang yang tidak berhati perut...

sabar?
insyaallah...
saya terima dengan redho....
kerana perancangan allah sangat hebat
dan tidak dapat disangkal....
apa yang mampu saya lakukan sekarang...
muhasabah diri....
mungkin saya terlalu lalai...
terlalu mengagung2kan dunia yang ternyata sementara....
allah sayangkan saya dan mengingatkan saya....
supaya bersyukur dan sujud kepadanya....

tidak mengapa....
bak kata adik saya....ia cuma harta dunia....yap!!
mak saya kata....jika saya masih ada rezeki dengannya...maka akan kembalilah ia semula kepada saya...
ayah saya kata...allah akan gantikan dengan benda yang lebih banyak dari yang hilang...
insyaallah saya tidak akan lalai lagi selepas ini....

apa yang penting...
saya nak cuba istiqomah...
tenangkan diri....
tarik nafas dalam2.....sabar...
bukan utk diri sendiri saja..tapi utk suami tersayang....
masih belum menerima hakikat....
harap2 dia redho .....