Sunday, April 15, 2012

Zip YKK.....

Ada sekali saya tegur adik lelaki saya...
'Abe'...
saya kata...'eh, sweater adidas pun guna zip YKK'
dan dia balas balik...
'jge main long...zip YKK ni famous satu dunia...'

wah....
tak sangka saya...
adik lelaki saya lebih tau mengenai 'zip'
takpe lah...
ilmu tu luas...
tak terhad...
walaupun saya yang selalu menjahit dan selalu guna zip...
dan dia hanya pandai guna zip....
tapi dia lebih tahu mengenai zip lebih daripada saya...

semua org yang menjahit tak kira la pakaian ke...kraf ke...
mesti akan guna zip...
ok...
saya nak share gambar zip yang saya beli 2 minggu lepas...
jeng..jeng...jeng....

Zip YKK 8".. 



banyakkan?

2 dozen tu...
beli banyak sebab buat stok...
senang...
nanti nak jahit baju...
just guna stok yg dah ada...

sebenarnya ada lagi 10 pasang kain kot
yang belum jadi baju...
beli ada la 4 tahun lepas...hehe...
masa tu ada tapi...
faham2 saja kalau dah tak berjahit tue...

sekarang nie...
rasanya nak gile menjahit balik...
seronok tengok blog2 jahitan nie...

nak order frence curve dengan http://www.zilakasim.com/.
fuhh....
tak sabar rasanya nak guna frence curve tue...
akhirnya 
persoalan saya mengenai alat
yang boleh membantu membuat lengkung S dengan tepat
akhirnya terjawab...
syukur...

boleh la jahit blouse sendiri lepas ni...
(jika kerajinan....)

lebih baik mencuba lalu gagal daripada gagal mencuba...

 

Saturday, April 14, 2012

Macbook Pro....

Azam baru nak letak post yang bergambar hari2...
takpe...
'hero tok ggaduh'....hehe
tak tahu apa kaitan...
tapi lama dah nak post kata2 tue...
kata2 xbf....hehe...

hari ni bershoping sakan di Sunway Piramid...
anak2 tinggal dengan papanya...
yeah...
masa untuk diri sendiri hari nie...
sekali sekala tanpa anak2 dan suami seronok juga...
tapi beli barang tu memang untuk anak2 je...
untuk diri sendiri ada la sikit2...

tujuan ke sana nak beli baju untuk faris...
tapi stop beli barang yg tak berkaitan byk pulak...
itu biasa...

then...
bila dah rasa duit makin nipis baru la ingat tujuan asal...
macbook pro...

member suggest survey dekat machine...
kedai jual apple...

hmm...
tak tahu nak tanya apa sebenarnya...
skrg bukan mcm dulu...
nak tahu pro or cons...
just google...
just tgk body dia....mmg solid dan kemas...
geram jgk tgk....
tapi reganya untuk macbook yg paling murah dan spec paling adik
RM 3699....
fuhh....
rasa kayanya kalau boleh beli....
kalau pegi survey dekat kedai lain diorang soh amik asus...
spec dia harga 2k lebih bersamaan dengan harga macbook pro rm7k....
hmm...

tapi bila dibaca dalam review...
banyak yg kata macbook lebih stabil...
bukak banyak program pun tak hang....
smooth jer...
patuh antivirus memang tak perlu la...
ketahanan tu tak pasti...
kena tanya hantu apple...

apa2 pun...
masih dalam pertimbangan lagi...
walaupun laptop yang ada ni masih elok...
tah la...
tengok la camne...
isnin ni nak pegi format laptop nie...
harap2 laju la pas format nanti...

Sayang barang-barang lama....

Wednesday, April 11, 2012

Safiyya TV9....

Sebenarnya rancangan ini saya tengok secara tidak sengaja...
yelah...
tv9 ni di on dari pagi smpi la malam....
sebabnya banyak cerita yang sesuai dilihat anak2 kat sini...
saya pun bukannya suka sangat tengok tv sekarang nie...
yang WAJIB tengok...

1. Desperate Housewife
2. Gossip Girl..

ha..
tu memang tak boleh miss....
cerita2 lain tu ada la...kadang2....

oleh kerana dah 24/7 tv9 nie...
maka tertengoklah saya pada SAFIYYA ni...

mula2 dulu infonya biasa2 sahaja bagi saya...
seperti rancangan lain...
masa tu pun ada 2 pengacara...
 

tapi..
lama kelamaan saya rasa input rancangan ni memang the best...
sesuai sangat dengan nama rancangan ni....
inputnya sesuai dengan citarasa wanita muda bekerjaya...
dan sangat2 mengikuti perkembanga semasa....
memang salute pada team Safiyya...

yang paling saya suka ialah part blogging....
jadi semangat nak berblog...
ada jugak rasa menyesal tak mula berblog dari awal....
sejak anak sorang...
kalau dah mula awal2 tentu lebih senang....

tapi tak mengapa....
it's never to late to start...
saya nak belajar dulu cara berblog dengan betul dan baik...
sikit2 lama2 jadi bukit...

harap2 tidak angan2 mat jenin....