Monday, August 19, 2013

Homework Matematik KSSR Tahun 1...

Biasa la....

Hari terakhir cuti persekolahan....

akan sibuk la anak2 dan ibu2....

menyiapkan kerja rumah yang diberi oleh cikgu....

termasuk la 'cikgu matematik' ni....

tengok silibus tahun 1...

fullamak...

mengalahkan silibus tahun 4....

cuma nombor sampai 100 jer...

yang lain sama....

sampai cikgu yang ajar kelas kimi pun xreti nak explain....

kesian anakku....

tolak pun tak pandai.....

rupanya dia tak faham apa yang cikgu sampaikan....

ini membuatkan saya pun terfikir bila saya ajar anak2 murid saya....

mungkin ada yang macam kimi...

tak faham....

huhu.....

susah jadi cikgu ni....

sebab tahap pemikiran budak2 tak sama....

ada yang cepat.....ada yang lambat...

ya Allah....

hampir hilang sabar mengajar kimi tadi pasal tolak....

takpe....

lepas ni kena tumpu betul2 pada dia...

sebab tengok budak2 pandai biasanya mak tolong buat homework skali....

proses menjadi ibu mithali ni...hehe....

belajar daripada orang lain....

semoga dapat menebus kesilapan lalu...

#pukulbrapanaktidodaaa#


sedang membuat operasi tolak.


menggunakan butang untuk mengajar tolak

Sunday, August 18, 2013

Cuti telah pun berakhir..

Berakhirlah sudah....

cuti 2 minggu yang indah....

banyak yang telah selesai dalam cuti ni....

antaranya berjaya jahit baju raya...

dalam masa 3 hari.....

dan macam2 lagi...

ada juga yang belum siap ni....

homework kimi....

dan tanda kertas peksa....

baru2ni dah janji dgn diri sendiri taknak buat kerja last minit....

tapi dah lepas....tinggal hari ni nak siapkan semua tu....

menulis entry kerana nak mengembalikan semangat ke sekolah...

dan macam2 lg...

semoga hari2 mendatang lebih baik....

insyaAllah.....

#hidupmestiterussampaitutupmata#

Berita gembira yang tidak mengembirakan...

hari ni pukul 11 janji dengan adik, juwe....

dia nak datang tolong cat....

alhamdulillah.....

dia cat dekat living...

warna inspirasi dari majalah RRenovation...

in love dengan majalah ini....

then saya cat bahagian dapur warna kuning sebab tunggu adik lagi sorang,  abe....datang

nak soh diorang ni alihkan peti ais...

dan abe pun bawa mesin basuh....

guna slagi boleh....

insyaAllah....

alkisah tajuk entri kali ini....

saya telah bagitau seseorang tentang....

hasil pregnancy test yang positif.....

dan dia boleh jawab....

'pastu'.....

haish.....

ok......dia sedang marah....

doa saya semoga Allah lembutkan hati dia....

sebenarnya saya tak bersalah....hehe...

#doayangterbaikuntukkitasemua#

 juwe sedang mengecat living room

 inspirasi warna


 akhirnya peti ais masuk ke rumahnya dan dah berfungsi dengan baik....alhamdulillah...dapur kaler kuning....bagi nampak cerah...


 dua daddy muda yang rajin...alhamdulillah...senang hati isteri....

Friday, August 16, 2013

Renovation: Laundry Area.....

Kot melayu panjang sangat tajuknya...

skali skala tajuk bahasa lain sikit.....

tempat basuh baju...
tempat sidai kain....

saya ni jenis ada masalah sikit bila melibatkan jemur kain...

nak pegi jemur kat luar rumah....

kena la bersiap sedia....lengkap atas dan bawah.....

kena pulak time bersantai2.....

aduh.......m**** sangat......

tengok rumah adik di bangi.....

suami dia renovate bahagian belakang rumah jadi laundry area bertutup....

mungkin nak jaga keselamatan isteri dia supaya tak keluar rumah...

so...inspirasi daripada rumah dia tu saya terjemahkan pada rumah saya....

walaupun saiz matter...hehe...

saya cuba gunakan ruang yang ada...

yang penting bagi saya.....

ianya praktikal.....

dan memudahkan hidup saya....

tak ada masalah dengan hujan....insyaAllah...

semoga perancangan saya diberkati Allah....amin.....

mesin basuh on the way...

hadiah saya dan adik 7 tahun lepas dekat parent di kampung....

skali bila rosak...mak saya terus beli baru....

hehe....perbezaan taraf ekonomi dulu dan sekarang.....alhamdulillah....berkatilah rezeki kami semua ya Allah.....

so.....

mesin basuh yang rosak ni mak saya offer pada saya......yang dah siap dibaiki la....

memandangkan kenderaan pacuan 4 roda ada sebagai pengangkutan....

dan saya masih dalam proses mencari duit....(inspirasi Insyiriah)

saya terima...

InsyaAllah mesin basuh itu akan berbakti kepada saya semaksimumnya.....

#perancanganAllahlebihhebat#


 tempat sidai kain ada kipas siling....mahal tu..supaya proses jemur kain berjalan lancar...insya
Allah.




 tempat basuh kasut
& basuh baju dengan tangan....macam zaman asrama dulu...memudahkan urusan saya yang lebih suka buat kerja sambil berdiri....(cikgu.....hehe
)

Wednesday, August 14, 2013

Renovation: Cat Rumah....

Hari ni orang datang pasang pintu bilik air bawah...

tetiba pasang pintu bifold door yang kedua sebabnya dapat pengesahan naik dg44....

haha....buleh?

yang penting bila dah pasang pintu tu rasa lebih selesa dalam toilet bawah yang dikecilkan supaya luas dapur....

pastu kerja-kerja membersihkan lantai...

sungguh penat terasa....

walaupun demam selsema...

tapi pembawakan kali ni sungguh mengkagumkan....

kerajinan tu semakin bertambah....

sangat bagus!!

pastu dah siap cuci lantai satu rumah....

papa pulak datang...

bincang dgn pak eddy pasal upah cat....

huhu.....

upahnya mahal banget.....

takpelah.....

kami cat sendiri je....

#usahatanggakejayaan#

Tuesday, August 13, 2013

Birthday Hariz Hakimi ke 7...

Hari ni genaplah umur 7 tahun anak yang sulung....

semoga abang menjadi anak yang soleh...

boleh menjaga adik-adik...

boleh mendoakan ibu dan bapa....

dan segala-galanya yang baik.....

pagi-pagi lagi ke Mydin....

konon-konon nak masak kek dan makanan kegemaran abang...

tapi balik-balik je dari Mydin badan rasa seram sejuk....DEMAM...!!!

nak buat macam mana....

manusia hanya mampu merancang....

sebelum balik singgah di farmasi....

beli ubat dan pregnancy test....

kali kedua test....

kali pertama test di kelate hari Sabtu...
tapi x berapa jelas sangat...

sebab kali ni berasa sangat tanda2 pregnant tu.....

badan terlalu penat....

pastu rajin semacam jer....haha....

ok....balik2 tu tak tunggu dah....terus check....patut cek la pagi2 esoknya...tapi dah tak sabar....hehe....

hasil check kali ni pun nampak kabur2 jugak...

takpela...

kalau rezeki baby ramadhan ada....akan ada lah baby yang dinanti ni....

#sakituntuktebusdosa#

Potong Rambut

jalan - jalan hari raya...

pegi potong rambut anak2....

selepas penat mengvakum rumah baru....

Sunday, August 11, 2013

Tragedi 1 Syawal

Perancangannya nak berhari raya di kelantan dahulu....

tapi tak pelah....

atas budi bicara perbincangan bersama....

suami kata balik perak dulu....

then....

tghari tu terus balik ke kelantan....

beraya sampai raya ke 3....

saya ok aje....

perjalanan dari ayer tawar ke kuala krai sangat lancar....

ada lagi 10 km nk sampai machang....

jalan basah akibat hujan...

kerete pulak bersusun2....jem la....

tiba-tiba.....

dduuuummm.....

kena cium pulak dari belakang.....

dah takde rezeki....

dah la sepanjang jalan dok wassup dengan kawan....dok pesan2 berhati2....

tapi dah tersurat jadi macam tu....

orang yang langgar kata brek tak makan...

hmmm.....

terkejut jugak....

tapi kena redho....

innalillahiwainnailaihirojiun...

#harapkanberitagembira#

Sunday, August 4, 2013

Caiyok baju raya 2013

Semalam sampai sakit2 pinggang potong kain baju kurung ibu dan aira.....

hari ni target siapkan jahit...

malam potong baju melayu kimi dan ayish....
dan jahit sulam poket....

insyaallah....

#masauntukAllahjua#