Wednesday, September 26, 2012

Home Loan....Beli Rumah....

Rumah PertamaKu....
On the way....
setakat nie bank kata takde masalah...
walaupun belum approve loan lagi...
tapi...
kena la berangan sikit...

hehe...

Setakat ni...
saya just apply 2 loan sahaja...
kerana yang lain susahnya nak jumpa...
tak tahu la kenapa...
bukannya tak set appointment...
takpe lah...
harap-harap 2 bank nie yang terbaik....

saya mulanya berharap dapat loan
maybank....
sebabnya senang nak bayar...
diorang terus amik dari akaun...
gerenti tak tertunggak punya...

pastu kawan saya kata
dia baru je refinance...
dari maybank ke HSBC..
(ha...dua loan ni lah yang saya apply...)

sebabnya maybank charge interest dulu utk 5 thn...
pastu ada lock in period...
(macam terreer...hehe)
hmmm...
tah la...
saya masih google yang mana terbaik...
dah beberapa hari mencari2 nie....
yelah...
mungkin kadang2 tak baik untuk dia..
baik untuk saya...
hehe....

lagipun maybank offer sampai 34 tahun rasanya...
so, 
bulan2 just around 1600 jer...
buleh la....

kalau hsbc 1800 camtu...
tapi cepat sikit abes kalau bayar lebih tiap2 bulan...
tapi bila digoogle dia ada lock ini period pulak...
(walaupun tak tahu apakah itu....huhu)

hmmm...
saya akan teruskan mencari dan mencari......
insyaaalllah...
saya berdoa kepadaNya supaya ditunjukkan jalan...
dipermudahkan urusan dunia ini...
diberikan jalan yang terbaik dan termudah untuk diri ini....
amin...

Hari ini hilang satu tekanan dan pertanyaan..alhamdulillah.....

Tuesday, September 25, 2012

Zikir Pengubat Hati....

Setelah sekian lama tidak berblogging....
hari ni tetiba terasa nak update blog...
bukan apa...rasa seronok pulak bila baca blog orang lain...
sebenarnya bukannya rajin sangat update blog ni...
sekarang pun update sebab nak follow beberapa blog yang menarik...

kali ni mood lebih terarah pada jahitan...
sebabnya...
huhu...
tadi dok google pasal cara nak settel problem mesin jahit...
sekali terlayan pulak blog orang2 yg rajin menjahit nie...
ffuuuhhh...

semangat tetiba datang balik...
bukannya tak pandai...
tapi malas....

pagi tadi bermuzakarah (betul ke nie....)
bertanya dengan ustaz sikit....
pasal penyakit hati nie....
sebab sekarang ni rasa teramatlah serabut sangat....
fuhhhh.....

dia kata...masalah org zaman sekarang nie...
lebih mementingkan zahir....
yelah...
contohnya macam nak beli kereta ke...
rumah ker...
pakaian baru....

tapi bab batin ni takde pengisian...

dia kata mengikut hadis rasullullah...
cara terbaik untuk mengubati hati yang sakit nie...
ialah dengan berzikir....

zikit terbaik...

Subhanallah...
Alhamdulillah...
Allahuakhbar....

ya allah....
zikir yang pendek dan mudah ni sudah memadai untuk mengubati hati....
selepas itu jugak saya berzikir....
alhamdulillah...
dengan kuasa Allah...
terasa tenang sikit hati nie....

huhu...
rasa nak nangis je masa bersembang dengan ustaz...
tapi control....
huhu....

lepas tu ustaz pesan lagi...
nak jaga hati ni kena elakkan daripada berbuat maksiat
atau dosa2 kecil...
laju je mulut tanya...
kalau dosa dengan suami tue dosa kecik ke besar...
haha...

macam sesi tanyalah ustaz pulak tadi...

tapi yang penting...
pengisian hati itulah cara terbaik untuk 
mengubati hati yang parah atau kronik
mmg dah tahap emergency
mcm hati saya ni....

dia suruh saya baca kat internet...
imam ghazali katanya....
google pengisian hati...(tak ingat la pulak...)

insyaAllah akan penuhkan hati dengan zikir...

Semoga boleh istiqomah dalam berzikir...

Subhanallah..Alhamdulillah...Allahuakhbar....