Wednesday, September 26, 2012

Home Loan....Beli Rumah....

Rumah PertamaKu....
On the way....
setakat nie bank kata takde masalah...
walaupun belum approve loan lagi...
tapi...
kena la berangan sikit...

hehe...

Setakat ni...
saya just apply 2 loan sahaja...
kerana yang lain susahnya nak jumpa...
tak tahu la kenapa...
bukannya tak set appointment...
takpe lah...
harap-harap 2 bank nie yang terbaik....

saya mulanya berharap dapat loan
maybank....
sebabnya senang nak bayar...
diorang terus amik dari akaun...
gerenti tak tertunggak punya...

pastu kawan saya kata
dia baru je refinance...
dari maybank ke HSBC..
(ha...dua loan ni lah yang saya apply...)

sebabnya maybank charge interest dulu utk 5 thn...
pastu ada lock in period...
(macam terreer...hehe)
hmmm...
tah la...
saya masih google yang mana terbaik...
dah beberapa hari mencari2 nie....
yelah...
mungkin kadang2 tak baik untuk dia..
baik untuk saya...
hehe....

lagipun maybank offer sampai 34 tahun rasanya...
so, 
bulan2 just around 1600 jer...
buleh la....

kalau hsbc 1800 camtu...
tapi cepat sikit abes kalau bayar lebih tiap2 bulan...
tapi bila digoogle dia ada lock ini period pulak...
(walaupun tak tahu apakah itu....huhu)

hmmm...
saya akan teruskan mencari dan mencari......
insyaaalllah...
saya berdoa kepadaNya supaya ditunjukkan jalan...
dipermudahkan urusan dunia ini...
diberikan jalan yang terbaik dan termudah untuk diri ini....
amin...

Hari ini hilang satu tekanan dan pertanyaan..alhamdulillah.....

2 comments:

  1. insyaAllah akn dipermudahkan...
    sy doakan nida dapat loan tu...
    waaaa...bestnyerrr...hehehe
    dh lama sgt2 xbukak blog ni..huhuhu
    hampir sbln xbukak..huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. HMM....
      skrg otak tgh fokus pada dua benda utama...settlement insuran kete honda tu...(huhu) dan loan rumah nie...otak tak leh nak fokus pada benda lain....

      harap2 mudah la urusan untuk rumah nie...kereta pulak tunggu masa jer...harap2 minggu depan cek clear....amin...:D

      Delete