Wednesday, May 23, 2012

Dia Tetamu Allah......

Alhamdulillah....
dapat juga sahabat saya...
Chot a.k.a Aisyah...
menjadi tetamu Nya...
saya tumpang gembira...
dan...
keinginan ke sana turut sama terasa...

kaabah

bila dia dah bagitau nak pergi umrah..
saya pun kirimlah...
beberapa doa...
semoga doa saya dimakbulkan olehNya...
semoga urusan dunia dipermudahkan...
semoga urusan akhirat dipermudahkan...
insyaAllah...

"Mula menyimpan..."


Friday, May 18, 2012

Wristlet....

Baru2 nie wristlet yang saya beli putus...
jenuh survey wristlet kat kedai dan di mana2...
tapi tak jumpa yang berkenan di hati...
yang cantik ada...
tapi harganya..
macam harga handbag saya...
huhu...

takpela dulu...

so...
masa ada...
try gugel...
how to make a wristlet...
skali jumpa yang berkenan di hati..
apalagi...
projek menjahit bermula...

dan setelah semalam membuatnya...
inilah hasilnya...


kifaira's wristlet

love it...

Kenapa Saya BerBlogging???

Saat saya mula berblogging....
ia lebih kepada luahan hati dan perasaan...
jiwa masih muda....
belum matang ( ye kot....hmm...)
dan belum mengerti lagi fungsi blog itu...

kemudian saya berhenti.....

selepas itu...
saya follow blog kawan saya ini yang ramai followernya...
dan...
ramai yang komen di blognya...

yup!!!
semangat kembali berbunga-bunga...
saya pun mulalah membuka blog baharu...

dengan nama

IBUJELITA...


Fuhh....
semangat berkobar2...
berangan blog menjadi tatapan ramai mcm blog kawan saya tue...
hehe....

tapi...
mungkin saya tak reti kot dalam dunia blogging ini...
so....setakat itu saja lah follower saya..7 orang...hehe...
termasuklah kawan saya ni yang rajin komen di sini...
hehe lagi....

lagipun saya bukannya rajin sesangat nak buka blog 
setiap hari....
kadang-kadang bila malas tu...
berhari2...
duduk berehat...
baca majalah...layan blog politik...
takde idea....
lagipun yelah....
sapa nak baca blog picisan ni...
menaip ni pun sambil memangku gegirl aira....
nak buat macam mana...
dia memang tak boleh tgk saya duduk kat lptp nie....

bila dah rajin dok depan laptop nie...
banyak la pulak idea nak menulis...
sebelum ni saya rasa...
tak elok la satu hari sampai banyak entry....
tapi sekarang saya fikir....
apa salahnya....


bila time idea datang tu bukannya tunggu esok atau lusa...

maka...
JUST DO IT....


tag line yang paling saya suka...
dan menjadi ikutan adik saya...ANGAH...

berbalik semula kepada tajuk...
(macam buat syarahan pun ada...)

saya rasa dengan berblog ni...
lebih kurang saya tulis diary....
contohnya hari ni saya cerita mengenai
sambutan hari guru..

tahun depan saya boleh baca lagi...
di mana2 sahaja saya boleh baca...

lebih kurang sebagai dokumentasi...

lepas2 ni nak update blog skali dengan gambar2 peristiwa....

merindui.....tak bermakna dirindui







Saturday, May 12, 2012

Hari Keluarga SKSS 2012....

Hari Keluarga SK Seri Selangor 2012

Hari nie selesai sudah hari keluarga SKSS....
alhamdulillah...
walaupun agak panas tadi...
semua memberikan kerjasama dengan baik....
start dari sarapan....
(yang ni kerjasama paling baik...hehe)
sampai la time makan tengahari...(yang ni pun sama....hehe)

kesimpulan yang saya buat...

JUST DO IT!!!

kalau AJK kelab guru tahun nie...
tak meneruskan apa yang dirancang...
sampai bila2 pun takkan berlakunya aktiviti hari ini...

seronokkah saya tadi???

hmmm.......

seronok....

tapi akan lebih seronok jika semua guru2 ada hari nie....

kalau buat tepi pantai lagi best....

tapi yelah....
kalau nak tunggu semua tue...
takkan jadi lah hari keluarga hari nie....

sedikit cerita disebalik hari keluarga SKSS....

guru-guru dibahagikan kepada 6 kumpulan

UNGU
 KUNING
HIJAU
MERAH
BIRU
OREN


ada 6 acara.....

1. isi air dalam botol
2. terompah gergasi
3. sambut dan baling belon air
4. sepak dan gol
5. baling tin dengan bola tenis
6. boling buah kelapa...

saya dalam kumpulan hijau...
walaupun kami hanya ada 6 orang sahaja...
tapi acara2 yang dipertandingkan tidaklah sesukar mana....
boleh la masuk ke enam-enam acara....

selepas dicampur2 markah....

kumpulan hijau mendapat....

tempat kedua.....

hadiahnya sama je semua orang dapat....
hamper yang telah di kongsi-kongsi beli....

kesimpulan lagi....

apa jua perancangan yang dibuat....
perlu ada kerjasama daripada semua pihak....
kerana kita kena ingat...
mereka semua seperti kita....
mengharapkan yang terbaik....
setelah berusaha....

kerana kita semua adalah sama....
seorang manusia.....
yang tidak jemu daripada  membuat kesilapan...
tetapi belajar daripadanya...
dan berusaha untuk menjadi lebih baik pada masa yang akan datang.....

Bersatu kita bersatu...dengan setia berganding bahu......
 







Thursday, May 10, 2012

Hadiah Hari Guru....16 Mei 2012....

Hari nie rasanya baru 10 Mei 2012...
tapi pagi2....
saya dikejutkan dengan jambangan bunga...
oleh anak murid saya....
Jambangan bunga hari guru 2012

terkejut.....
sampai sekarang saya masih kelu....
kenapa dapat bunga hari ini?????

mungkin juga dah lama tak dapat bunga nie...
paling last dapat masa konvokesyen...
tahun 2002...
dah 10 tahun berlalu....
mungkin rasa segan kot dah lama tak dapat bunga...
tahun ni dapat bunga...

selalu jugak berangan2 huby bagi bunga...
hehe...
tapi rasa macam tak praktikal kalau hadiah besday bagi bunga...
tapi...
jauh di sudut hati yang paling dalam...
memang teringin dapat bunga daripada huby...
itulah kali pertama dan terakhir dapat bunga daripada huby...
konvokesyen USM 2002....

tapi tak mengapa...
tu hal kecik je...

yang penting...
bunga ni (saya rasalah...)
adalah sempena hari guru yang bakal disambut setiap 16 Mei...
alhamdulillah....
 
seronokkan jadi cikgu...
memang ternanti2 tarikh nie...
nak tengok samada anak murid tu sayang ke tak kat kita...
bukan hadiah yang diinginkan (walaupun ye...hehe)
tapi ingatan mereka pada kita....

cara mereka ingat mungkin berbeza....
saya akan berasa cukup terharu kalau dapat hadiah
yang dibalut dengan comot....
tulisan yang comot....
maknanya....
mereka bersungguh buat sendiri untuk cikgu yang mereka sayangi...
biasanya..
kalau murid tu berkemampuan....
(alhamdulillah..rezeki masing-masing...)
hadiah akan kemas dibalut...
kad pun dibeli...ataupun diprint...
tak kisah jugak...
maknanya mereka bersungguh-sungguh mintak mak ayah belikan hadiah...


bagi yang agak susah...
kesian jugak kalau mereka berusaha nak bagi hadiah kat cikgu yang mereka sayang...
ye....sebagai tanda ingatan.....

apa-apa pun...
saya gembira menjadi seorang guru...
kerana adanya hari ini....iaitu
HARI GURU.....

hanya guru sahaja yang diraikan...
bukan setakat oleh murid...
tapi oleh ibu bapa mereka juga...
(tolong beli hadiah....hehe...)

Terima Kasih Semua....Saya Sayang Kamu..........XOXO......


Ketentuan Illahi tak siapa yang tahu....




Tuesday, May 8, 2012

Rumah oh Rumah!!!!

Sejak kebelakangan ini....
tiba-tiba mood untuk mencari rumah mencanak-canak naik....
so....
memang terpaku depan lappy ini...
mencari...google...mudah.com..iproperty...aboos...
macam-macam website rumah diterokai...

lawatan ke tapak rumah yang pertama...
maklumat diperolehi daripada mudah.com..
khamis minggu lepas....
rumah ni di kawasan jalan kebun shah alam...
bila nak masuk tu terasa jauh la pulak...
tapi takpe...
cari pengalaman proses membeli rumah dulu macam mana....

sampai-sampai sahaja dekat showhouse...
first impression..
kecik...
sampai bertekak jugak la dengan huby...
sampai merajuk dia...
sebab saya menyatakan yang negatif...
hehe...

hmmm...
masukla ke dalam rumah nie...
memang tersangat la kecik...
harga rm330K...
mahal tue...
untuk rumah semiD satu tingkat...

oleh kerana x-engineer melawat tapak...
jenuh la agent tu nak menjawab...
sorry la ye....
banyak songeh la pulak...

so..keputusannya
REJECT!!
huby kata tak cantik langsung...
gitu pulak....

jadi saya teruskan usaha mencari rumah ...
then
semalam...
hari Isnin...
saya sekali lagi melawat ke tapak...
kali ni tapak rumah ni dah nak siap...
berbeza dengan yang sebelumnya...
setelah dirisik...
rupa2nya rumah yang sebelum tue dah terbengkalai 2 tahun...
patutlah besi slab dah berkarat...
agak2 la nak tipu....

jadi...
melawat la ke dalam rumah itu...
tanpa huby...
tengah2  escavator berjalan saya dengan anak2 meredah site...
rindu pulak keje kat site....hehe...

penilaian pertama...
ok...
rumah agak besar...
tapi parkingnya sempit...
takpe...
cari dan terus mencari...
semangat berkobar2 untuk duduk rumah baru tahun depan...
semoga impian kan jadi kenyataan...
semoga rezeki dimurahkan olehNya....
semoga dipermudahkan segala urusan.....
semoga terus tabah menghadapi rintangan untuk kesenangan dunia dan di akhirat.....

Yang bulat takkan datang bergolek...Yang pipih takkan datang melayang....