Tuesday, May 8, 2012

Rumah oh Rumah!!!!

Sejak kebelakangan ini....
tiba-tiba mood untuk mencari rumah mencanak-canak naik....
so....
memang terpaku depan lappy ini...
mencari...google...mudah.com..iproperty...aboos...
macam-macam website rumah diterokai...

lawatan ke tapak rumah yang pertama...
maklumat diperolehi daripada mudah.com..
khamis minggu lepas....
rumah ni di kawasan jalan kebun shah alam...
bila nak masuk tu terasa jauh la pulak...
tapi takpe...
cari pengalaman proses membeli rumah dulu macam mana....

sampai-sampai sahaja dekat showhouse...
first impression..
kecik...
sampai bertekak jugak la dengan huby...
sampai merajuk dia...
sebab saya menyatakan yang negatif...
hehe...

hmmm...
masukla ke dalam rumah nie...
memang tersangat la kecik...
harga rm330K...
mahal tue...
untuk rumah semiD satu tingkat...

oleh kerana x-engineer melawat tapak...
jenuh la agent tu nak menjawab...
sorry la ye....
banyak songeh la pulak...

so..keputusannya
REJECT!!
huby kata tak cantik langsung...
gitu pulak....

jadi saya teruskan usaha mencari rumah ...
then
semalam...
hari Isnin...
saya sekali lagi melawat ke tapak...
kali ni tapak rumah ni dah nak siap...
berbeza dengan yang sebelumnya...
setelah dirisik...
rupa2nya rumah yang sebelum tue dah terbengkalai 2 tahun...
patutlah besi slab dah berkarat...
agak2 la nak tipu....

jadi...
melawat la ke dalam rumah itu...
tanpa huby...
tengah2  escavator berjalan saya dengan anak2 meredah site...
rindu pulak keje kat site....hehe...

penilaian pertama...
ok...
rumah agak besar...
tapi parkingnya sempit...
takpe...
cari dan terus mencari...
semangat berkobar2 untuk duduk rumah baru tahun depan...
semoga impian kan jadi kenyataan...
semoga rezeki dimurahkan olehNya....
semoga dipermudahkan segala urusan.....
semoga terus tabah menghadapi rintangan untuk kesenangan dunia dan di akhirat.....

Yang bulat takkan datang bergolek...Yang pipih takkan datang melayang....

3 comments:

  1. hehe..woww!!!
    kalau jumpa yg murah tu roger2 la sy..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu...mana ada rumah murah sekarang nie...yang berkenan di hati rega 500k ke atas...mcm mana tue...gaji kena 10k...huhu....mari kita balik kampung....dah boleh buat banglo sebiji 300k....hehe.....

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete