Tuesday, February 21, 2012

Anugerah...cantik dan kacak....

Alhamdulillah...
laptop sudah tidak panas...
sudah ada internet security kaspersky...
moga2 dipermudahkan untuk  urusan editing...

sudah 2 hari menapak ke sunway piramid..
parking memang cun time petang...
boleh pegi lagi bawak semua anak2...
makan2 kat kfc....
sambil main mainan...
insyaallah...

sambil2 servis laptop tue...
jalan2 sikit...
servey handphone...
banyak kedai kat sini...
mcm mana la diorang nak survive...
yang penting mulut kena manis...
muka kena manis....
persaingan memang tinggi...

tapi sepanjang pengamatan saya...
kebanyakkan tokey bukan ada sebuah kedai je...
kedainya dalam 2-3 dalam area yang sama...
sebab tu diorang mcm tak kesah je bila kita nak blah pegi tempat lain...

so...
cerita saya survey handphone...
mula dari semalam lagi...
iphone dah memang tolak tepi dah...
yang dalam pertimbangan samsung s2...nokia n9...htc desire HD...

masa survey tu...
soalan pertama yang ditanya biasa...
'you budget brapa?'....
sekarang ni rasanya budget dah belakang kira...
swipe je kad...confirm boleh beli...
so...itu jawapan saya pada mereka...
(jenuh nak bayar bulan2...fuhhh.....)

so...(lagi sekali....hehe)
soalan mereka...
'apa yang you cari pada handphone.'
jawapan saya (yg kaki bergambar....)
sudah tentu...
kamera...full HD video...storage...
kalau internet tu lebih puas rasanya kalau tgk kat laptop
atau pc...
jadi mereka mencadangkan beberapa option yang sesuai...

nokia : ada brader ni suggest n8 sebab camera 12mp carl zeiss...full HD video...rega 1350...
htc : mahal ada, murah ada...tapi yg sy jumpa tgh promo htc desire hd...rega 1190...ok la...
samsung : galaxy s2 adik dan abah dah pakai...malas nak beli yg sama...riki2 notes...tapi mahal sangat..
 org tu suggest samsung w...rega 999...

kalau ikut hati...
mmg dah swipe dah tadi...
dah la baru je amik c.card baru...
masih suci murni lagi...
tapi otak masih waras...
tak berapa perlu sangat gadget2 tue...

hmm...
yang penting...
berkaitan dengan tajuk entry...
bila jurujual tu cantik ke kacak ke...
boleh jadi salah satu penarik orang nak ke kedai...
tambah kalau cakap lembut...
sejuk telinga mendengar....
layan soalan kita yang bukan2...
tak sombong...
memang masyukla nanti...
bukan senang nak dapat custemer....
kena ikhlas bila berbicara...

handphone? laptop? dslr? ----> upgrade yang mana dulu???

Monday, February 20, 2012

Mereka Merindui.....

Akhirnya....
hari ini dapat juga saya berdating dengan anak teruna....
tak jauh pun dating...
macam biasa...kalau tak mydin...sunway piramid...
belakang rumah la kata...
sekarang dah suka pergi sunway piramid..
sebabnya dah jumpa tempat parking yang cun...
dekat dan senang....
tapi kalau full house pun masak jugak la...
apa2 pun time management tu penting...
kena pandai agak bila orang tak ramai pergi...

hari ni keluar petang...
orang tak keluar time2 ni...
mungkin sebab masih ontheway dari tempat kerja...
so...
rasa ok la keluar around 5-6 petang....

tujuan ke sunway piramid...
nak servis laptop...
dah panas sangat...

sebelum ni tanya kat satu kedai...
dia bagi rega rm150...
hmm...rasa ok la...
tapi hari ni...ce round dulu...
alhamdulillah...
dapat la rm100...
ok la daripada takde....
and amik skali dgn kaspersky internet security...
saja nak perabih duit yang tak berapa yang ada...hehe...
biasa gitu la...
duit ada je joli...
macam cop duit je..
apa2 pun rezeki yang diterima...
enjoy la skali sekali...
alhamdulillah...

seperti biasa kalau ke sunway piramid
KFC...Wajib!!!
penangan cheezy wedges....
masa tengah makan mama col...
bagitau faris luka...
kena pisau lipat...
terasa diri pun turut terhiris bila dengar cerita tue...huhu....

dan yang buat sayu...
mama bagitau...
masa sakit2 tu faris panggil..
abang long...abang long...
alahai...
betapa rindunya seorang adik pada abangnya...
dan abang pulak...
menghitung hari nak berjumpa dengan adik...
insyaallah jumaat ini mereka kan bersua...
semoga mereka kan kekal bersama selamanya selepas ini...
saya pun makin rindu pada faris dan aira...
tak sabar nak berjumpa dengan anakanda tercinta.....
semoga kehidupan lebih baik dan sempurna selepas ini...

Saturday, February 18, 2012

Jagalah Reputasi....

Alhamdulillah...
hari nie genap umur 33 tahun...
suami tersayang...
ingat nak bagi hadiah perfume...
skali dia dah beli dulu....
selamat.....hehe....

so...

nampak gayanya tak berhadiah la tahun nie....
xpe...sy janji nak buat kek sebiji...
samada kek tiramisu atau black forest....
tapi dia suka black forest...
nak jamu kawan2 katanya...(ada ke birthday sendiri bwk kek sdri??)
hari ahad ni dia request...
insyaallah cuba buat esok...

berbalik pada tajuk entry..
jagalah reputasi....
hmmm...
apakah maksudnya...?
byk maksud yang boleh difikir2 logik...

sebagai contoh...
suami saya...
masih di offer masuk ke company x bos2nya dahulu...
kerana...
dia menjaga reputasinya semasa dia bekerja dulu...
walaupun kerap dikecewakan...
saya la yang selalu hasut dia yang bukan2...(sungguh jahat)...
tapi dia tetap cool...buat keje dia seperti biasa...
walaupun ditindas....ditikam dari belakang...
he still stay the same....

so...

pengajaran untuk saya...
buang yang keruh ambil yang jernih...
walaupun luka masih belum sembuh...
saya akan cuba menjaga reputasi...
taknaklah dah penat2 jaga susu sebelanga...
dek kerana ego tak tentu pasal...
rosak susu yang dijana....
insyaallah....

Banyak cara nak ubati 'luka'........

Thursday, February 16, 2012

Andai itu terjadi....

Selepas saya terdengar ura-ura tersebut..
kepala terasa berpusing-pusing...
ya allah...
adakah masih belum lepas aku daripada menerima dugaan Mu....

kepala mula berfikir...
kenapa dan kenapa...
kerana itu semua kerja manusia...
tapi kuasa allah tak siapa yang tahu....

doaku padaMu...
semoga ia tidak terjadi padaku......
amin.....

ya allah....permudahkan urusan ku di dunia dan di akhirat.....

Tuesday, February 14, 2012

Saya pilih untuk bersabar....

alhamdulillah...
setelah seharian suntuk berfikir...
bermuhasabah diri...
saya pilih untuk bersabar....

kerana tiada baiknya bila marah...

insyaallah..

Monday, February 13, 2012

Parasit????

Sekarang ni mmg famous la perkataan ini...
yelah YB Hassan Ali sibuk memperkatakan mengenai parasit dalam PAS...

tapi saya bukan ingin menulis mengenai parti politik itu...
kerana...
saya merasakan keadaan seperti di atas terjadi
dalam komuniti saya sekarang...

yea...
PARASIT...
ada di sekitar saya....

sebenarnya di mana2 pun wujud parasit...
di tempat kerja...
dalam keluarga...
sahabat....

bak kata kata kawan saya dalam facebook...
kawan sembelih kawan....

yang paling penting cara menanganinya...

tapi saya harap parasit2 ini tidak mengganggu habitat saya...


kerana saya ingin menghadapi tahun ini dengan tenang....
cukup2 la dugaan yang terjadi....

takut mendengar mereka berbicara tentang 'mereka'

sedangkan kita makan sama pinggan minum satu gelas....

Sunday, February 12, 2012

Friday, February 10, 2012

Saya Pengundi Berdaftar....

Umur saya dah 32 tahun (insyaallah bulan jun...)
rasanya dah cukup matang untuk berbicara tentang politik...
selama ni mungkin saya masih malu2 kucing...
tidak tetap pendirian?
takut?
malu?
segan?

mungkin juga...
tapi oleh kerana debaran piliharaya yang semakin hampir...
dan saya kena jadi petugas pilihanraya (huhu..oh tidak...)
maka saya rasa..
saya perlu tegas dalam hal ini...
sebagai seorang rakyat malaysia...
yang bertanggungjawab...

memang betul...
undi itu adalah rahsia...
diluar sokong lain...
tapi bila dipangkah...
pangkah yang lain...
siapa yang tahu...

banyak la spekulasi yang saya dengar...
cerita tu bukan main lagi la...
saya tahu cerita ni lah...
dia begitulah ...
dia makan duitlah...
tapi kalau setakat kita2 yang bercerita...
apa buktinya...?

sama ada di pihak yang benar mahupun pihak yang salah...
yang penting kita mempunyai akal untuk menilai...
tengok apa yang telah dibuat...
menda yang wujud...
bukan setakat manifesto yang berjela2...
setakat tabur2 janji2 manis tu memang senang la...
tapi...
memang sukar untuk ditepati...

sebagai contoh di tanah kelahiran saya sendiri...
orang mungkin tak tahu...
saya jugak tak tahu...
tapi mak saya sendiri yang cerita...
perkara yang dialami oleh ayah saudara saya...

yang bersengkang mata memerah keringat...
mengusahakan tanah pusaka...
tanam durian..rambutan...getah...
bertahun2...

alih2...
tanah dia diambil begitu sahaja...
dan dia adalah penyokong tegar parti itu...
sekarang ni tak tahu lah pendiriannya macam mana...
orang kata...
dah terantuk baru nak terngadah....(betul ke nie..)
dan tanah itu dijual kepada...
yang tidak berhak...
berjuta-juta....
(mungkin untuk modal pilihanraya...siapa tahu....)

so...
harapan saya...
semoga semua orang celik mata...
tengok la apa yang ada di internet nie...
tidak semua cerita yang dipaparkan itu benar...
dan ada juga yang menceritakan hal yang sebenar...
google...google...dan terus google...

saya pun masih mencari...dan terus mencari...
dan saya masih tidak ketemui lagi kebenaran di pihak sana...

Berkata benarlah walaupun ia sebenarnya pahit dan sukar diterima.....

Wednesday, February 8, 2012

Allah menyayanginya......

Hari ni tetiba teringatkan 'dia'...
dia yang telah pergi meninggalkan dunia yang penuh kepura-puraan...
terasa rindu padanya....

ketika mula-mula mendapat mesej tentang ketiadaannya...
terasa tidak percaya...
kerana dia sebaya dengan saya...
masih ada lagi mesej yang saya hantar kepadanya....
beberapa bulan sebelum ketiadaannya...
air mata mengalir...

kenapa saya begitu teringat padanya...
kerana dia dan saya begitu dekat terasa...
kerana dia tahu banyak mengenai diri saya...
kisah cinta...
kisah suka duka...
dia antara sahabat yang sering ingat pada saya...
hari raya pasti tidak lupa bertandang....

ayat yang paling saya tak boleh lupa....
selepas dia balik dari berkunjung ke rumah saya...
pada hari raya tahun 2009...
dia menelefon saya....
'alamak...lupa pulak nak bagi duit raya kat anak2'
saya jawab....
'ala...takpe...hari raya lain kali boleh bagi...'
rupa2nya...
itulah kali terakhir saya bertemu dengannya....

gelak tawanya...
senyumannya yang sampai ke telinga...
memang tak boleh lupa...

sesekali...
bila saya terasa sedih dan berduka...
memang saya akan teringat padanya...
kerana hidup mati...
tidak boleh dijangka...
hidup ini terlalu singkat...
untuk disia-siakan dengan perkara yang menyedihkan...
terlalu banyak masa dibuang untuk perkara yang sia-sia...

saya harap dia tenang di sana...
kerana dia seorang yang baik...
sahabat yang akan saya ingati sampai bila-bila...
kenangan bersama takkan dilupa...

tambah teringat bila mati itu tidak mengenal usia...
dan juga siapa kita....

Ingin berhijrah ke arah yang lebih baik.....

Tuesday, February 7, 2012

Kecik Hati.....

Bila dalam kesusahan...
hati senang sangat terasa....
kecik hati...

yelah....
bila kita senang...
kita gembira...
bila kita susah...
kita sedih....

tapi sekarang ni terasa sangat berkecil hati...
dengan 'mereka-mereka'...
takpelah...
nak buat mcm mana...
saya tengah susah sekarang nie...

sebab tu huby selalu kata...
selalu sangat fikir masalah 'mereka-mereka' nie...
suka sangat nak tolong 'mereka-mereka' nie...
terasa bertanggungjawab....
tapi yelah...
sampai bila...

sekarang...
sudah sampai masanya...
fikir masalah diri sendiri...
tolong diri sendiri...
sebab...
siapa yang lebih faham masalah kita selain diri sendiri...
siapa yang lebih sudi tolong kita selain diri sendiri...

Perasaan itu tidak pernah salah......

Monday, February 6, 2012

Ketepikan EGO itu.....

harap2 boleh la....
cuba dahulu...
ketepikan apa yang tidak penting...
dan fokus kepada yang utama..

insyaallah.....

Apa yang ada pada EGO......

Friday, February 3, 2012

Tahniah Suamiku.....I love you...

Alhamdulillah...
betullah kata abah...selepas kereta hilang...
penglibatan papa dalam score A akan membuahkan hasil...
setelah pelbagai peristiwa yang menimpa keluarga kami...
akhirnya...
pada 2 Februari 2012...

5 figure income earner..syukur...

Syukur alhamdulillah....
akhirnya tercapai jugak hasrat papa...
semoga mendung akan berarak pergi....

bukan senang nak jadi senang....
tapi bukan susah nak jadi susah....

sebagai isteri...
kadang kala kesabaran itu nipis bak kulit bawang...
cuma mampu memanjatkan doa kepadanya...
agar dikurniakan rezeki yang melimpah ruah...
untuk mengubah taraf hidup keluarga...
menjadi lebih baik daripada yang ada sekarang...

insyaallah....

The New Beginning...
Dinner yang diadakan di PICC...
Saya ikut serta sekali  dengan anak teruna...
nak merasai pengalaman bersama dengan team huby...

Sepanjang majlis berlangsung...
Otak saya membandingkan situasi dalam dewan ni
dengan keadaan di sekolah...
suasana dalam dewan penuh dengan aura2 yang positif
dan semangat yang padu...
daripada semua yang hadir...

terasa meremang bulu roma...
dan
saya pun terikut sekali dengan pekikan semangat mereka...
motivasi secara tak langsung untuk diri sendiri...:)
kalau kat skolah...semua buat hal masing2...

betul kata sifu aziz...
kalau dalam bidang ni....semua pakat bantu membantu....
kalau bidang lain...nak tengok orang jatuh lagi ada....

itu yang sedang saya alami di sekolah...
sedihkan?
sedangkan cikgu sepatutnya dikelilingi dengan mood2 yang positif
dan bertenaga...
supaya pengajaran boleh berlangsung dengan baik...
murid2 pun gembira bila cikgu positif...
tapi nak buat macam mana....

hai....hai....hai...
mimpi la kalau terjadi seperti yg diharapkan....

memang tak rugi la saya ikut huby semalam...(walaupun merangkap fotographer...tak kesah...hehe)
sambil2 berkongsi kegembiraan dengan huby....(dan sampai rumah pukul 4 pagi.....ngantuk....)

semasa huby sharing...
dia sebak...
saya faham kenapa dia sebak...(huhu....)
sebab....
bukan senang nak jadi senang....
sampai demam2 pun kena kerja jugak...
semata2 nak capai target
untuk naik pentas semalam...

dan ada satu lagi sebab kenapa dia sebak...
huhu....
mula2 dia tanak citer...
lepas kena paksa...
dia cerita jugak...

oleh sebab itu...anis pun ajak dia join group ni....
memang seorang leader yang baik (walaupun garang giler...takut.....)
sebab selalu follow up...

haha...
teringat guru besar lama...
sebab takut la...
sekarang kitorang jadi cekap bekerja...
bagi je keja apa...
insyaallah boleh dilaksanakan....

walaupun pahit tapi hasilnya seperti madu...

semoga semuanya dipermudahkan selepas ini....
amin.....

top 5th income earner & new 5 figure income earner...
p.s: MIL pesan buat solat sunat dhuha supaya rezeki dibuka seluas2nya....insyaallah....