Sunday, January 22, 2012

Tips APC.....

Apa itu APC....?
yea....sapa2 yg keje gomen rasa tau apakah itu....
yang sentiasa menjadi kontroversi tak kiralah dimana sahaja...
rasanya sukar untuk memberi apc nie....
kalau tukang beri apc nie jujur dan amanah tahap gaban pun mesti ada yang tak puas hati jugak...
biasalah tu...lumrah hidup sebagai seorang manusia....
rasa dengki tu mesti ada....haha....rasanya semua mesti ada sifat dengki walaupun sepicing...
memang tipu@bohong kalau kata tak kisah.....

alkisahnya....
mak saya ni guru besar...
saya pun tanyalah soklan direct....
'ma, gano nok buleh APC nie?' (gitulah bunye loghat kelate gak...)
yelah...kalau bekerja...kita mesti ada matlamat untuk mendapat sesuatu sebagai penanda aras kerja keras kita...
kalau ada yang takde matlamat tu saya tak tahu lah...
dan ini jawapannya....
'kalu buat gapo2 tue, tanyo pk 1, bice denge dio...wat kijo gapo2 keno oyak ko dio...baru la napok kito wat kijo...'
gitu pulok.....pah gano la saya nok buleh APC gini....?
haha.....betul jugak jawapan mak saya....yang bagi markah kalau di tempat kerja saya ialah PK1....
wajarkah kena report kat dia selalu?
hmmmmmmmmmmmmmmmmmm........
mungkin sebab saya rasa masih baru dalam bidang ni....
tak reti kot nak buat gitu......
tapi entah la....
nak kata rezeki masing2 pun betul jugak...
kita sebagai manusia hanya mampu berusaha, tapi tuhan yang menentukan segalanya....

kalau dah tahun tersebut bekerja mcm orang giler, seminggu tak tidur pun...
dah takde rezeki nak buat macam mana....
hhhhhmmmmm.....
susah betul nak komen pasal benda ni...
sebab abah saya ada kata....
rezeki dia mmg bukan melalui perniagaan...
sebab dia kata...kalau nak start berniaga je, ada banyak betul halangan....
nak bukak kedai makan tak jadi....apa lagi yer....(rasanya itu je yang saya tau...hehe)
bab2 ni kena banyak dengar ceramah baru dapat mendalami dan barulah perasaan ikhlas itu timbul...
mmg tersangatttt sukar untuk ikhlas.....
fuuuuhhhh.....telinga ni mcm terngiang2 je bisikan2 jahat kalau nak buat baik tue...
sebab tu istighfar kena basah pada bibir....tapi kadang2 lupa jugak....
manusia itu mudah lupa.....

3 comments:

  1. waaaaa...nak pkai headerr!!!sntek..hehe

    benda2 APC ni mmg a..
    ckp xkena..xckp pun xkena
    tp kpd PK2 tu..sila l blaku adil dn saksama..
    jgn men ikut yg reti bg hawa ekon je
    jgn men ikut umur..
    ikutla lamanya seseorg bkhidmt dskolah tu.huhu
    sbb dh tntu byk jasanya..
    smua org buat keje..
    jgn nafikan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...baru belajar buat header tue....nanti2 akan diupgrade blog...kena belajar dengan otai nie...hehe...

      kalau ikut kata mak saya...
      dia dah aim awal2 lagi sapa dia nak bg apc...
      then dia akan bg jwtn besar2...
      baru la orang tak quiry...
      tapi tulah...
      dia cerita still ada orang tak puas hati jgk...
      so...terima sahajalah...
      mari kita bekerja lebih keras utk periuk nasi kita sendiri...
      hehe...jom bukak bisnes online...:D

      Delete
  2. *eh eror...
    bukan nak pkai header..
    nk tulis 'dh pakai header'..hehe

    ReplyDelete