Thursday, January 27, 2011

Editing gambar....

Hoho...semalam saya memulakan tugasan saya untuk mengedit gambar profil cikgu2 skolah saya...
yang menyedihkan saya...ada satu gambar yang blur...pulak tu..saya amik gambar dia sekeping je...
rasa bersalah pun mencengkam di hati...dah la saya pinjam blazer dia...abih tu camno...
saya kalau dah rasa kecewa, lepas2 tue mmg stop dulu la wat keje tue...
aduyai...tengah semangat nak edit tue..terus merudum down semangat saya...
tengok dulu macam mana...kawan saya ni anytime je boleh diajak bergambar..
sebab dia dari awal dulu saya kenal mmg sentiasa vogue dan menjaga penampilan...
untung suaminya...hehe...saya pulak bagaimana....???
tak amik iktibar langsung daripada rakan2...hehe..

sebut pasal kecewa ni..mak saya penah kata saya ni memang mudah kecewa...
saya sebenarnya tak sedar tentang perkara ni...yelah...kitakan semua perasan diri kita dah baik, bagus
dan sebagainya...(ye ke...ke saya sorang???)
sampai sekarang masih terngiang2 kata2 mak saya ketika saya berasa kecewa...
saya cuba jugak melawan perasaan ini bila teringatkan mak saya...
oh...i really miss u mom!!

mak saya, hajah hanisah binti mat ali..

berbalik semula kepada cerita editing...
alkisahnya..saya pun tak ingat macam mana saya terjebak dengan photoshop ni..
memory yang saya ingat hanyalah ketika suami saya tengah gila mencari peluang melalui internet...
tetiba dia order video photoshop dan software (ke hape tah...) untuk membuat cover e-book...
harganya agak mahal jugak dalam RM500 plus2..
saya pun gigih la belajar...dah saya faham....alhamdulillah...berkat suami...:D
tapi kemahiran saya tu tak digunakan sepenuhnya...mungkin tidak pandai mencari peluang....
atau lebih tepat MALAS...huhu...sudah tul penyakit ni nak disembuhkan....huh...
then...kemudian...pk saya pula membuka peluang lagi kepada saya
untuk pergi ke kursus asas adobe photoshop anjuran ppd...
sebenarnya kursus ini untuk orang lain...
tapi dah ditakdirkan saya yang kena pergi...
banyak jugak ilmu lain yang saya terima...
pendek kata belajar mmg takkan abih sehingga ke akhir hayat...
selepas itu...pk saya menyuruh saya membuat carta organisasi sekolah...
saya pun apa lagi, cuba mengasah bakat...inilah peluang saya mengaplikasikan apa yang saya pelajari..
then the hasillah ini.....



saya rasa untuk permulaan, kira ok la....
sekarang bila saya tengok2 balik apa yang saya edit2 dulu tu...
ada jugak yang tak berkenan di hati...huhu...rasa malu pun ada..
buruk jugak saya edit...haha....
maknanya disini...walaupun pada masa tu saya rasa saya dah pandai...
tapi sebenarnya ilmu tu hanyalah sedikit sahaja...(jangan perasan...ok...hehe)
so, saya dengan rendah dirinya sekarang ni menggunakan kemudahan di facebook...
untuk rakan-rakan mengkomen apa yang saya rakamkan dan edit..
semoga ilmu yang saya perolehi semakin bertambah dengan pertolongan rakan-rakan
yang tak jemu-jemu memberikan pandangan yang bernas....


*tak sabar nak tengok hasil editing saya bila diprint...*






3 comments:

  1. ooo...
    pn aznida azemi nama penuh ibu jelita ni rupanya..hehe

    ReplyDelete
  2. qaseh raihan-hehe...kura2 atas perahu ni....

    jijah-heheh..masih terhegeh2 nie...

    ReplyDelete