Wednesday, November 16, 2011

Kerjaya Jurugambar....

Hari Khamis yang lepas...
saya telah menelefon khidmat jurufoto untuk mengambil gambar budak2 prasekolah...
pakej yang ditawarkan ialah:

1) Gambar Konvo saiz 8R dan 4R
2) Gambar Kelas saiz 5R
3) Gambar Pasport - 4 keping
4) Frame 8R

pada mulanya 'guru besar' prasekolah menawarkan pada saya untuk menjadi jurufoto sesi bergambar tersebut...
tetapi, setelah saya kira2 kosnya...adalah tidak berbaloi...takut saya penat buat keje tapi habuk pun tarak la...hehe....

itu yg mak saya ajar....buat keje apa2 kena kira kos penat buat...baru la kita tak mengungkit sangat...haha...

so, saya pun dah konfirm la dengan khidmat jurufoto tempat saya print gambar sebelum nie....

alih2....
lepas je sy kol dan tanya dia untuk konfirm....alih2 tak dapat dihubungi....
saya siap mesej malam tu lagi...paginya untuk amik gambar pun saya kol lagi...
mungkin dah rezeki saya kot untuk amik gambar kali nie...

then hari jumaat lepas....
walaupun saya demam....
tapi sebab minat punya pasal dalam fotografi ni...
dan sebab rasa bersalah saya pada kawan saya ni...

sesi fotoshot telah diadakan dengan jayanya...
dalam 2 jam setel semua amik gambar...
alhamdulillah....

so...masa yg diperlukan untuk saya edit dan crop gambar..
ialah 2 HARI SAHAJA!!!!
fuhh....
dalam keadaan anak2 demam...saya sendiri tidak sihat...
tapi betul la...dalam keadaan terpaksa mcm tu...
saya berupaya menyiapkan editing pada hari Isnin petang...
tabik spring untuk diri sendiri!!!

selain daripada proses editing nie....
saya juga kena survey harga frame gambar yang sesuai dengan budget saya...
last2 ada rezeki...stok frame baru sampai di Mydin....dapat la saya membeli frame yang cantik...
beza dengan jusco rm3.90 tue....dah jimat banyak...kalau tak, mmg tak cukup la nak cover semua...

memang proses menyiapkan pakej gambar ni amat2 memenatkan...dalam hati saya asyik berkata tak berbaloi...tak berbaloi jer...dengan penatnya...kena bawak anak2 masa g print gambar tue...tu belum kira OT kat nesery lagi...memang banyak la pengorbanan saya demi menyiapkan projek kedua ini...

(projek pertama fotoshot gambar kelas----> sukses alhamdulillah...)

so, dipendekkan cerita....
hari ni alhamdulillah..selesai la semua urusan pemberian gambar2 tersebut...
saya harap mereka berpuas hati...
saya tau saya boleh buat jauh lebih baik dari itu pada masa yang akan datang...
insyaallah...kalau masih diberi peluang lagi...
tapi saya tetap bersyukur...
banyak ilmu baru yang saya perolehi semasa dalam proses menyiapkan projek ini...
ilmu itu terlalu berharga kerana ia akan menyenangkan proses editing saya dimasa yang akan datang...
alhamdulillah....

saya juga bersyukur kerana saya banyak bertawakkal kepada Allah supaya dipermudahkan urusan saya menyiapkan projek ini...

dan Allah telah mengabulkan semua permintaan saya...syukur ya Allah...engkau sesungguhnya maha pemurah dan maha mengasihani hambanya yang di dalam kesusahan...

terasa ingin buat sujud syukur pun ada....kerana ada tikanya saya benar2 buntu....syukur allah menyayangi saya....

konvokesyen Pra sekolah SKSS 2011


syukur alhamdulillah Ya Allah......

Di saat kesusahan, ada kemanisan...

2 comments:

  1. niedaaaaaaaaaa.....huhuuhh....baru tahu citer sebenar..mmg dah rezki ko nieda...usaha lagi ye..semoga terus berjaya..aku pn berazam nak ikut jejak ko nie..

    ReplyDelete
  2. Yea chot...sama2 la kita berusaha....hehe...nak cover balik duit beli camera n accesories....hehe...

    ReplyDelete